Szigorú diverzitási kritériumokat vezetnek be a legjobb filmnek járó Oscar-díjnál

2020. szeptember 09. 09:38

A jövőben csak a mellőzött kisebbségeket megjelenítő alkotások kaphatnák a legjobb filmnek járó Oscart.

2020. szeptember 09. 09:38
null

2024-től csak azok a mozik kaphatják a legjobb filmnek járó Oscart, amikben szerepet kapnak mellőzött kisebbségek – bukkant a hírre a 444 a Guardian honlapján. A portál szerint a jelöléshez a filmnek egészen pontosan a következő kritériumokat kell teljesítenie:

  • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik
  • a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik
  • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

A gyártási munkálatok során:

  • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
  • legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez
  • a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja

Az akadémia felfogása szerint alulreprezentált kisebbségnek számítanak a nők, a színes bőrű emberek, az LMBTQ-emberek, és a fogyatékossággal élők. A legjobb film kategória nyertesét a filmakadémia összes tagjának szavazatai alapján választják ki. A diverzitás-kritériumok még nem vonatkoznak a 93., 94., és 95. Oscar-évad jelöléseire. Az akadémia vezetése azt reméli az új szabályoktól, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, és a mostaninál sokkal szélesebb közönségeket legyenek képesek megszólítani velük.

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2020. szeptember 09. 22:59
Akkor a történelmi filmek ahol sehol se voltak még a kisebbségek kilőve, bár éppenséggel a történelmiek nyerték meg a díjat sokszor. Talán pont ez a cél... Vicc az egész, ja és ilyenkor nem féltik a művet szabadságát?
vérgőz
2020. szeptember 09. 22:50
már egy ideje nem a szívem csücske az oszkár... így legalább majd tudni fogjuk, hogy melyik filmeket kell kerülni :D:D:D
Taormina
2020. szeptember 09. 21:31
A demokrácia bölcsőjében, a régi Athénban felsír az újszülött csecsemő. Pedig még nem tudja, hogy mi vár rá abban a korban, amikor a "demokrácia" lesz az abszolút hivatkozási alap, ám kivételezett megkülönböztetést élveznek a töredék szavazatok leadói.
Newman
2020. szeptember 09. 21:10
Úgy látszik, létre kell hozni egy új díjat! A DÍJAT! Az Oszkár díj, beállt a hímnő, gender, transzfesztita, színesbőrű, muszlim, homoszeszuális, lobbi jelképének!!! Ok, ünnepelgessétek egymást, de ne beszéljetek filmművészetről!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!