Washington nem fog beavatkozni a fehérorosz hatalmi harcba

2020. augusztus 24. 20:46

Cihanouszkaja közleményében köszönte meg a fehérorosz népnek nyújtott amerikai támogatást.

2020. augusztus 24. 20:46

Az Egyesült Államok nem fog beavatkozni a fehérorosz hatalmi harcba – közölte Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn Vilniusban tett látogatásán. „Az Egyesült Államok nem tudja és nem is fogja a fehérorosz fejleményeket meghatározni. Ez a fehérorosz nép joga” – hangoztatta Biegun.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Washington elítéli a békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, és felszólította a minszki vezetést a politikai foglyok szabadon engedésére. „Azon az állásponton vagyunk, hogy a legjobb, amit tehetünk az, hogy támogatjuk a fehérorosz népet. Azonban végtére rajta múlik, hogy saját kezébe vegye jövőjét és mi ezt tiszteletben fogjuk tartani” – tette hozzá az amerikai diplomata.

Cihanouszkaja közleményében köszönte meg a fehérorosz népnek nyújtott amerikai támogatást

„Lehetőségem nyílt Cihanouszkajával találkozni. Lenyűgöző személyiség, és látom, miért annyira népszerű hazájában” – mondta Biegun az ellenzék vezetőjéről, Szvjatlana Cihanouszkajáról, akivel Vilniusban megbeszélést folytatott. „A találkozó célja az volt, hogy meghallgassuk, mit gondol a fehérorosz nép és lássuk, mit fog tenni, hogy megszerezze az önrendelkezéshez való jogot” – fogalmazott Biegun. Cihanouszkaja közleményében köszönte meg a fehérorosz népnek nyújtott amerikai támogatást. Mindemellett ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tartsák tiszteletben Fehéroroszország területi épségét és szuverenitását.

Biegun beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország katonai intervenciót tervezne a szomszédos országban. Egy ilyen lépés „a legkevésbé sem lenne kívánatos” – hangsúlyozta. „Ugyanakkor nincs bizonyítékunk erre, ami néhány általunk hallott nyilatkozaton túlmutatna” – tette hozzá.

A fehérorosz ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő csalt az augusztus 9-i elnökválasztáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. Cihanouszkaja magát látja a vitatott elnökválasztás igazi győzteseként, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak. Tüntetőkön kívül a rendvédelmi szervek többtucatnyi tagja is megsérült. Lukasenka ismételten az állította, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. augusztus 24. 20:56
Hát mikor szólt bele az USA bármilyen más állam belügyeibe?! Nem is értem, hogy miért kell nekik ezt külön deklarálniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!