Putyinnal egyeztetett Fehéroroszország elnöke

2020. augusztus 15. 14:16

Elemzők szerint Lukasenka segítséget kért.

2020. augusztus 15. 14:16
null

Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet – jelentették szombaton orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva.

Lukasenka nem sokkal az egyeztetés előtt leszögezte: az országban zajló tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést. „Fehéroroszország védelme ma már az egész régió, az Oroszországgal közös unió védelmét is jelenti” – szögezte le Lukasenka a Minszk és Moszkva közt 1999-ben megkötött, a két ország közti politikai és gazdasági integráció mélyítését célzó szerződésre célozva. Hozzátette, hogy azok többsége, akik most az utcára mennek, mindezt nem értik.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: a 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” és más, a volt szovjet tagköztársaságokban az elmúlt 20 év során „külső elemek beavatkozásával” lezajlott forradalmakhoz hasonló események mennek végbe Fehéroroszországban. Az államfő szombaton kora délelőtt jelezte, hogy beszélni akar orosz hivatali partnerével, amit pedig egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

Vlagyimir Putyin és Lukasenka kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Fehéroroszországban – közölte a Kreml szombaton a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közleményben.

Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország (Fehéroroszország és Oroszország) közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben” - fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal.

Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben

A volt szovjet tagköztársaságban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben, az emberek ismét a Puskinszkaja metróállomásnál gyülekeztek, ahol a héten egy tüntető életét vesztette a megmozdulások során. A TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, a tervek szerint Lukasenka hétfői tervei közt egy gyárlátogatás is szerepel, amely során válaszolni kíván a dolgozók kérdéseire. Médiabeszámolók szerint a héten tüntetések voltak több üzemben is, egyebek közt a grodnói Azot vegyi üzemben is.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint az országot 26 éve irányító Lukasenka nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön aggodalmát fejezte ki a szomszédos ország helyzete miatt, s úgy vélekedett, hogy külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot.

(MTI)

Címlapképen: Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozója a szocsi Bocsarov Rucsejben 2020. február 7-én. Fotó: MTI/EPA/Belta pool/Andrei Stasevich

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. augusztus 15. 20:04
Az EU-libernyákok az oroszok karjaiba kergették... Pedig Lukasenka megpróbált a Nyugathoz közeledni - de aztán most láthatta, hogy milyen veszélyes ez...! Kitekernék a nyakát az első adandó alkalommal...
forsteandretredjemann
2020. augusztus 15. 17:23
Posztszovjet klasszikus baloldali rendszer ezek szerint marad. A neobal változat lebegtetése csak riasztás volt a keleti nagytestvér részéről. Vagy rossz helyzetfelmérésből eredő taktikai hiba a nyugati haladó bal részéről. Nem a nyugat dobta valószínűleg a szódabikarbónát az emésztőbe hanem az oroszok, az sjw csapat csak a hasznos idióta szerepét játszotta. Bár Che Guevara, Mao és Marx pólók mellett egy darabig Lukasenko és Putyin pólók piacra dobásával még azért megszerezheti az erkölcsi győzelmet a haladó baloldal is.
szabchen
2020. augusztus 15. 17:18
Milyen hülye duma! Miért sorosista egy nép, amely fellázad a diktátora ellen? Ennyire szeretik itt néhányan a diktátorokat? Ennyi itt a kommunista kommentelő? :D
Paskai
2020. augusztus 15. 16:39
Nekünk tök mindegy, hogy a klasszikus ruszki oldalon hagyományos elnyomás van vagy virágzik Soros nyílt társadalma. Mindkettő életveszélyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!