Amikor a saját elnököd díszletként kezel

2020. július 01. 09:32

Isten, heteroszexualitás és Putyin örökké.

2020. július 01. 09:32
Pósfai Orsi

„Azon túl, hogy biztosítja Putyin akár 2036-ig tartó hatalomban maradását, a módosítás az alaptörvénybe emeli a keresztény hagyományok és Isten tiszteletét, valamint, hogy csak olyan személy lehet orosz elnök, akinek nincs kettős állampolgársága és legalább 25 éve az országban él. Az alkotmányba iktatják továbbá, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre és hogy az alkotmányban foglaltak előnyt élveznek a nemzetközi joggal szemben – azaz a nemzetközi szerződéseket, bírósági ítéleteket csak akkor kell majd betartani Oroszország területén, ha azok nem állnak ellentétben az orosz alkotmány előírásaival. (Ahogy azt a 444 cikke kiemeli, utóbbi kettővel Orbánék megelőzték Putyint: a házasság férfi és nő közötti kapcsolatként való definiálása már a 2011-es alaptörvényben benne volt, a nemzetközi jogra vonatkozó kitételhez hasonló pedig 2018-ben került be a menekültkvóták kivédése érdekében.)

Az új alkotmány mindemellett azt is tartalmazni fogja, hogy a nyugdíj összege mindig az inflációhoz kötött lesz, valamint hogy a minimálbér soha nem maradhat el a létminimum mértékétől. Itt ütközik ki igazán, mennyire igazságtalan az egyetlen kérdés a szavazócédulán: hiszen ha valaki nemmel szavaz, azzal a minimálbér és a nyugdíj szabályozását is leszavazza, ugyanakkor az igen szavazattal rábólint Putyin esetleges további 16 évig tartó hatalmon maradására.

A parlamenten belüli ellenzékből egyedül a kommunisták ellenzik az alkotmánymódosítást, ők arra kérték a támogatóikat, hogy szavazzanak nemmel. A parlamenten kívüli ellenzék többnyire a szavazás bojkottjára szólított fel. A Kreml minden eszközt igyekezett bedobni ahhoz, hogy ne legyen szégyenteljesen alacsony a részvétel: a Meduza szerint a kormányzat célja, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább 55%-a részt vegyen, a módosítás támogatottsága pedig legalább a 60%-ot érje el. Ez az arány könnyen lehet, hogy meg is lesz, mivel a hivatalos adatok szerint az utolsó előtti nap reggelére már a jogosultak 45,7%-a az urnák elé járult.”

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. július 03. 15:03
Nem libsibarát. Ezért is Oroszország megmenekülni.
Vidėken újrakezdő
2020. július 02. 10:17
"Isten, heteroszexualitás és Putyin örökké." Mi a gond?
Felvidéki MAGYAR
2020. július 02. 07:15
Orsika! Te sehol nem lehetsz díszlet! Fordítsd vissza a tükrödet a falon és megérted, miért. Nem tetszik Oroszország? Ne utazz oda még véletlenül sem! Nem tetszik Magyarország? Takarodj innen, de anyádat se hagyd itt, mert mi viszont a rend pártján maradunk!
Krupp Skya
2020. július 02. 05:33
Bibi úgy kezel téged?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!