Rasszista rasszistának farkasa – szobor- és tabudöntögetők Amerikában – MANDINER PODCAST

2020. június 12. 16:08

Egy fekete amerikai halála egy utcai rendőri intézkedés során irracionális társadalmi, politikai hullámverést generált Amerikában. Az irracionalitás mögött azonban vannak valós társadalmi traumák, etnikai feszültségek, és persze ideológiai töltetek, politikai szándékok is.

2020. június 12. 16:08

Ennek kibogozása a nagy feladat az amerikai rasszizmus-vita és a napokban elharapózó szobordöntögetések megértéséhez. Rendőri túlkapások ugyanis időről időre előfordulnak, az elmúlt években több hasonló eset történt (Trayvon Martin (2012.), Michael Brown (2014.), Freddie Gray (2015.) – Amerika azonban nem borult lángba. Most viszont igen, és ez nem a Martin Luther King által elképzelt polgárjogi engedetlenségi módszer, hanem a törvényesség kikezdése. Ráadásul az elnökválasztási kampány kezdetén.

Amerikában vannak faji előítéletek; de vajon az antirasszizmus dogmái, igazodási kényszerei megoldják a feketék sérelmeit? Amerikában vannak integrációs problémák; de vajon a konföderációs múlt törlése az amerikai történelemből előnyösebb helyzetbe hozza a leszakadó fekete rétegeket?

Vendégünk: Magyarics Tamás, az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. június 13. 16:43
Előbb utóbb bevetik a nemzetörséget, és halomra lesznek lőve a tetvek.
olajfa1
2020. június 13. 12:15
Még pár szobordöntögetés -mondjuk, könyvet nem égetnek mert nem is olvasnak- szóval pár szobordöntögetés, és Trump 2/3-al fog győzni!
civis72
2020. június 13. 10:06
most a libsi-komcsi propaganda végtermékét látjuk ...sok pronyó agyalágyulttal elhitették hogy alanyi jogon minden jár nekik, csak mert a világra lettek szarva...Obama sem hozta el a nigger kánaánt.... most Trumpból szeretnének bűnbakot csinálni..de ez is visszafelé fog elsülni
Newman
2020. június 13. 00:06
Washingtonban, mikor avatják az első Marx szobrot!?? MIVE LETTÉL AMERIKA!? A 2. V.H. mecénásai előmásztak odahaza!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!