Mégsem tiltják be a fojtófogást Franciaországban

2020. június 16. 15:28

A George Floyd halálát is okozó fojtófogást a francia rendőrök tiltakozása miatt egyelőre nem tiltják be a nyugat-európai országban.

2020. június 16. 15:28

A rendőri tiltakozások miatt egyelőre nem tiltják be Franciaországban az előállításokkor az úgynevezett fojtófogást, amely George Floyd halálát is okozhatta. „A rendőrség továbbra is alkalmazhatja addig, amíg másfajta technikát nem határoznak meg a szakemberek” – közölte kedden a francia országos rendőrkapitányság.

Az elmúlt hetek rendőri erőszak és rasszizmus elleni amerikai és franciaországi tiltakozásain kifogásolt módszer „továbbra is használható mértékkel és óvatosan” – írta Frédéric Veaux, az országos rendőrség igazgatója a rendőrökhöz intézett feljegyzésében. A rendőri vezető ugyanakkor jelezte, hogy egy munkacsoportot állít fel szerdán, amely szeptember 1-ig kidolgozza a fojtófogást helyettesítő technikát. „Egy előállításkor fizikai ellenállást tanúsító személlyel szemben, aki rendőröket vagy egy harmadik személyt fenyeget, továbbra is alkalmazható a fojtófogás” – jelezte a rendőrkapitány.

Christophe Castaner belügyminiszter június 8-án hirdetett zéró toleranciát a rendőri rasszizmus ellen, és a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, miután az azt megelőző hétvégén tízezrek tüntettek országszerte a rendőri brutalitás ellen. A bejelentést követően azonban a rendőri szakszervezetek is mozgósítást szerveztek, és

bilincseket a földre hajítva tüntettek a párizsi Champs Elysées sugárúton, majd a belügyminisztérium előtt, esténként pedig a párizsi Diadalív körül szirénázó rendőrautókkal tiltakoztak az ellen, hogy a kormány nem támogatja eléggé a rendőri szerveket.

A fojtófogás alternatívájaként Laurent Nunez belügyi államtitkár múlt héten felvetette a Taser elektromos sokkolót, amelyet már jelenleg is használ a francia rendőrség. „A sokkoló nagyon hasznos fegyver a kontakt nélküli előállításhoz, és védi a rendőröket. Ha megbilincseléskor ellenáll egy személy, akkor kontakt nélkül lehet cselekvésképtelenné tenni” – hangsúlyozta az államtitkár. Az amerikai Tasert Franciaországban 2004 óta használják a rendfenntartó erők, s a belügyminisztérium 2008-ban engedélyezte a körzeti megbízottaknak is annak használatát. A rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN június eleji adatai szerint a Taser használata harminc százalékkal nőtt tavaly: 2350-ször, azaz naponta átlagosan hatszor használták.

Az elektromos sokkoló általánossá tétele az elállításokkor ugyanakkor több problémába is ütközne. Használatát jelenleg nem tanítják a rendőri iskolákban, csak külön engedéllyel és képzés után használhatja az arra kijelölt rendőr vagy csendőr. Mindennek következtében nincs elegendő elektromos sokkoló ahhoz, hogy minden rendőrt felszereljenek vele: jelenleg alig 15 ezer darabbal rendelkeznek a 240 ezer rendőrt és csendőrt foglalkoztató francia rendfenntartó erők. Jóllehet a rendőri szakszervezetek nem tiltakoznak a Taser használata ellen az előállításokkor, amely 15 évvel ezelőtt még hatalmas vitát váltott ki a francia közéletben, de szerintük évek kellenének ahhoz, hogy minden rendőrt kiképezzenek a fegyver használatára. Baloldali politikusok pedig arra is figyelmeztettek, hogy a Taser az Egyesült Államokban több száz ember halálát okozta.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2020. június 16. 16:35
Ballib kommentársaknak mondanám, hogy a fojtófogás az a "folytófogás"...
OberEnnsinnen
2020. június 16. 15:56
Mára a globális hálózatok hitleri értelemben váltak über liberál-náci entitássá, egységgé. Így átmeneti megoldást más csak az hozhat, ha: bűnözők veszik át a rendőrség irányítását, az hozna pillanatnyi nyugalmat. A társadalom criminális - 10-30% közötti - részének. A fennmaradó 70-90% meg el lesz valahogy, csak arra kell ügyelniük, mindig szélre lehúzódva, szorosan a fal mellett közlekedjenek.
Zsolt75
2020. június 16. 15:40
Pedig be kéne. Sőt, a végtagok tekergetését is, mert az meg fáj. Igazából csak a rábeszélést engedném. Globálisan persze. Kriminálrájtszmedör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!