Már több mint 14 ezer önkéntes jelentkezett, hogy kutatási célból megfertőzzék

2020. május 08. 20:53

Egyes tudósok szerint a kezdeményezésnek óriási egészségügyi kockázata lehet.

2020. május 08. 20:53

Már több mint 14 ezer önkéntes jelentkezett száznál is több országból, hogy az új koronavírus elleni oltóanyag kifejleszte érdekében, kutatási célból megfertőzzék.

Chris Bakerlee, a Harvard Egyetem tudósa és kutatócsoportja olyan embereket keres, akik készen állnak a vírusfertőzésre, hogy felgyorsítsák a védőoltás fejlesztését.

A fejlesztés fázisai

Egy vakcina kidolgozásának több fázisa van. Először többek között a biztonságosságát, később a hatásosságát tesztelik. Az önkéntesek egy része ekkor magát a hatóanyagot kapja meg, a másik része hatóanyag nélküli szert, úgynevezett placebót vagy az általános terápiát.

Klasszikusan ezután vizsgálják, kit fertőz meg természetes úton a kórokozó és kit nem. Ha azonban ez a kórokozó nem túlságosan elterjedt, akkor esetleg több tízezer résztvevőre van szükség a kutatáshoz. Ez a tesztfázis így nagyon sokáig eltarthat.

Egyesek szerin túl nagy a kockázat

A 1Day Sooner (egy nappal korábban) nevű kezdeményezés kitalálóinak az az elképzelése, hogy a résztvevőket – mind a valóban beoltottakat, mind azokat, akik placebót kaptak – célzottan kiteszik a vírusnak és figyelik, kit fertőz meg és kit nem. Így kevesebb alanyra van szükség és gyorsabban is halad a tesztelés a kezdeményezők szerint.

Azok a tudósok, akik nem értenek egyet az elképzeléssel, azzal érvelnek, hogy óriási egészségügyi kockázata lehet egy sok szempontból még nem kutatott kórokozó, mint a SARS-CoV-2 fertőzésének.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. május 08. 23:19
Emberkísérletek a 21. században! Amikor az állatkísérleteket is be akarják tiltani. Ki érti ezt? Mengele szelleme lengi be a világot.
VakzKommondor
2020. május 08. 22:42
Jelölhetek én is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!