Együtt vagy külön

2020. május 24. 16:29

A szervezetet megrengetni látszó válság kezelése érdekében a németek és a franciák tettek egy közös lépést az Európai Unió stabilizálására.

2020. május 24. 16:29
Mátyás Győző

„Nem pusztán 500 milliárd euróról van szó. Illetve nem pusztán pénzről. Első látásra természetesen mindenki a számokra figyel a német-francia kezdeményezés kapcsán, ami a hétéves költségvetési pénzeken túl további 500 milliárd eurót biztosítana az Európai Unió tagállamainak a járványügyi veszélyhelyzet kezelésére. Tényleg elég jelentős summa. Mintegy 46 százalékkal növelné meg többletforrásként a felhasználható összegeket.

De talán mégsem ez a legfontosabb aspektusa a döntésnek, hanem az, hogy a szervezetet megrengetni látszó válság kezelése érdekében a németek és a franciák tettek egy közös lépést az Európai Unió stabilizálására. Sem Merkel kancellár, sem Macron elnök nem is titkolta, hogy az egyeztetett javaslat egyben szimbolikus gesztus, amelyik a kooperáció szükségességének deklarációja, és a szolidaritás kinyilvánításának aktusa. Vagyis a közös európai gondolat megerősítése. Ami éppen a járvány ideje alatt minden eddiginél nagyobb veszélybe került. Sylvie Kaufmann, a Le Monde szerkesztője a New York Times-ban publikált cikkében említi keserűen: »Ezen a télen a járvány brutális sokkja következtében az európai egység megtört. A tagállamok a schengeni régión belül visszaállították a határokat, és egymással harcoltak a maszkszállítmányokért.«

Jacques Delors az Európai Bizottság korábbi elnöke egyenesen arról beszélt, hogy ebben az időben a szolidaritás hiánya »halálos veszély az Európai Unióra nézve«.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amon-Li-Sa
2020. május 24. 19:10
Nagyon beindult a gőzhenger!
lemez
2020. május 24. 18:51
A szolidaritás hiányát mi egy évszázada elviseljük.Akkor kivel is legyünk mi szolidárisak?Mi nem inditottunk háborút,nem voltak gyarmataink,ugyanis mi is gyarmat vagyunk.A németek ellopták az első maszk és fertötlenitö szállitmányt,és a magyar ellenzék még fel is jelentget. A franciákkal legyúnk szolidárisak,mikor most is 14 gyarmata van.A honfoglalókkal,akiket soros és hadserege küld eltartani,keveredni.?
vadászcsaba
2020. május 24. 18:44
Egy világhatalmat kiszolgáló szolagalelkű-szervilis- újságtól és a benne írásokat megjelentető kiszolgálótól mit is lehet várni? Amit a gazda mond, ő azt írja. Ezért fizetik és nem is rosszul.
Box Hill
2020. május 24. 18:23
Szóval a van der Leyen féle kézmosás bemutató nem bizonyult elégségesnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!