Amerikában a hatóságok segítséget kérnek az afroamerikai futó meggyilkolásának ügyében

2020. május 11. 18:17

A 25 éves férfit még február 23-án gyilkolták meg a georgiai Brunswickban, miközben kocogott.

2020. május 11. 18:17

Az amerikai Georgia állam helyi hatóságai szövetségi segítséget kértek az afroamerikai Ahmaud Arbery meggyilkolásának ügyében, amelynek sokak szerint elhibázott kezelése óriási felháborodást keltett az országban.

A 25 éves férfit még február 23-án gyilkolták meg a georgiai Brunswickban, miközben kocogott. A rendőrség előző csütörtökön, 74 nappal a bűncselekményt követően jelentette be, hogy gyilkosság és súlyos testi sértésével vádjával letartóztattak két fehér férfit, Gregory McMichael nyugalmazott rendőrnyomozót és a fiát, Travist. A gyilkosság országos felháborodást keltett, miután a múlt hét elején nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen jól látható, hogy Arberynek egy teherautó próbálja meg útját állni. A kocsiban ülő két fegyveres férfi kiszállt, földre teperte az áldozatot, majd három lövés dördült, és a fiatalember holtan maradt az utcán.

Georgiában tüntetések voltak, több híresség – köztük LeBron James profi kosárlabdázó, illetve Zoe Kravitz színésznő – is hallatta a hangját. Az idősebb McMichael először azt állította, hogy Arbery az útját állta, s ezért keveredtek vitába, a lövések pedig „véletlenül” dördültek el. Később azonban már azt mondta, követte Arberyt, mert azt hitte, hogy ő felelős a környékbeli lopásokért.

Közben nyilvánosságra került egy másik videofelvétel is, amelyen az látszik, hogy Arbery egy építkezési területre sétált be, a gyanúsítottak szerint tolvajként. Azt ugyanakkor semmi sem támasztja alá, hogy a fiatalember bármit is eltulajdonított volna. „Hivatalosan is felkértem a szövetségi igazságügyi minisztériumot, hogy indítson vizsgálatot az ügy eddigi kezelését illetően” –közölte a Twitteren Chris Carr, a georgiai igazságügyi tárca vezetője helyi idő szerint vasárnap este. Leszögezte, „teljes és átlátható” vizsgálatot kér az Arbery-ügyben. Lee Merritt, az Arbery-szülők ügyvédje hétfőn üdvözölte, hogy Chris Carr a szövetségi hatósások segítségét kérte az ügy teljes feltárásához. Mint fogalmazott: a rendőrség „feltételezhetően szerette volna eltussolni” a történteket. „Túl sok a kérdés, hogy miért így kezelték ezt az ügyet, miért kellett 74 nap a két gyilkos letartóztatásához” – írta hétfőn kiadott közleményében az ügyvéd.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaphylaxiás sokk
2020. május 11. 20:28
Ez durva.
Marcus Crassus
2020. május 11. 20:22
Országos felháborodás, mert lelöttek egy feketét. Érdekes, amikor feketék ölnek fehéreket akkor nincs országos felháborodás, az rendben van...pedig ez jóval többször történik, mint fordítva.
packó_
2020. május 11. 18:38
Mégegyet ki akarnak nyírni? A cím ezt mondja...
Zsolt75
2020. május 11. 18:27
Az építési területen kellett volna lepuffantani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!