Az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének jelölt politikus azt ígéri, elfogulatlan lesz

2020. május 05. 19:28

Elfogulatlan lesz, nem hagyja, hogy előítéletek és politikai nyomásgyakorlások befolyásolják majd – jelentette ki keddi szenátusi bizottsági meghallgatásán John Ratcliffe republikánus képviselő, akit Donald Trump amerikai elnök az amerikai hírszerző ügynökségeket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére jelölt.

2020. május 05. 19:28

A texasi Ratcliffe leszögezte: „Hadd legyek nagyon egyértelmű: függetlenül attól, hogy ki mit szeretne, a hírszerzésünk mit tükrözzön, amennyiben a jelölésemet megszavazzák, az általam irányított hírszerzés döntéseit külső nyomás nem fogja érinteni, sem megváltoztatni”. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy szerinte az oroszok beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, s ezt valószínűleg az idei választásokon is megkísérlik majd. Ígéretet tett arra is, hogy hírszerzési igazgatóként „tűpontossággal” igyekszik feltárni a koronavírus-járvány eredetét.

A texasi képviselőt másodszor jelölte a DNI élére Donald Trump. Először tavaly nyáron tette ezt, miután a posztról távozott Dan Coats, az addigi igazgató. Augusztusban azonban Trump váratlanul visszavonta a jelölést, miután a szenátusban mind a demokrata párti, mind a republikánus politikusok részéről erős bírálatokkal illették a jelöltet. Ratcliffe ugyanis az egyik leghevesebb védelmezője volt Trumpnak a 2016-os választásokba történt orosz beavatkozás vizsgálata, majd az elnök ellen indított alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) során. Az idén februárban Trump – sokak számára váratlanul – ismét Ratcliffe jelölése mellett döntött.

A keddi volt az első az elemzők szerint várhatóan vitákkal terhelt meghallgatás-sorozatban. Amerikai sajtójelentések szerint azonban Ratcliffe esélyei a kinevezésre most jobbak, mint tavaly nyáron, mivel a DNI-t átmenetileg, ügyvezetőként igazgató Richard Grenell – az Egyesült Államok németországi nagykövete – jelentős személyi átalakításokat hajt végre, s a politikusok – nyilatkozataik szerint – nyugalmat szeretnének e szervezeteknél.

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora – aki tavaly nyáron még úgy nyilatkozott, hogy korábban nem is hallott Ratcliffe képviselőről – kedden újságíróknak már alkalmas jelöltként méltatta őt. Kiemelte például magas szintű kiberbiztonsági ismereteit. Amennyiben a szenátusi bizottság megszavazza Ratcliffe jelöltségét, ezt követően a szenátus egészének voksolása dönt majd a kinevezésről.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!