Az oroszok nukleáris fűtőanyagot küldtek Iránnak

2020. április 29. 18:00

A nemzetközi közösség aggodalommal tekint az iráni nukleáris programra.

2020. április 29. 18:00

Oroszország újabb nukleáris fűtőanyag-szállítmányt küldött az első iráni atomerőműnek, dacára az iráni nukleáris program miatt Teherán és Washington között kiéleződött konfliktusnak. A teheráni orosz nagykövetség szerdai tájékoztatása szerint a Busehr kikötővárosában lévő létesítménynek szánt szállítmányra szükség van az atomreaktor további működéséhez. „Oroszország nagy jelentőséget tulajdonít az atomenergetikai együttműködésnek Iránnal” – közölte az orosz diplomáciai képviselet, amely nem tért ki a leszállított fűtőanyag mennyiségére.

A nemzetközi közösség aggodalommal tekint az iráni nukleáris programra. A 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, amely az iráni atomprogramot volt hivatott féken tartani, illetve atomfegyver kifejlesztését megakadályozni a Teheránra kiszabott szankciók feloldásáért cserébe, Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta, és a felfüggesztett büntetőintézkedéseket is újra életbe léptette. Ezt követően Irán is fokozatosan felhagyott a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésével. Azóta Washington újabb szankciókat léptetett életbe Teherán ellen, amelyekkel gazdasági válságot idézett elő az olajban gazdag közép-keleti országban. A megállapodás megmentésén fáradozó Oroszország és az EU ismételten párbeszédet szorgalmazott Washington és Teherán között.

A Perzsa-öböl mentén található atomerőmű békés célokra, áramfejlesztésre épült. Jelenleg egy második reaktor is épül a létesítményben, egy harmadik megépítéséről pedig tárgyalások folynak. Moszkva mindig is támogatta, hogy Irán békés célokra atomenergiát használjon fel, de óva intette attól, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen ki.

(MTI)

Nyitóképünkön egy teheráni kísérleti atomreaktor látható. A kép forrása: MTI.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. április 30. 13:46
Mindig is öröm terroristákat támogatni.
tobi
2020. április 30. 07:15
Csak annak ismeretében kommentáld a hírt, hogy tudd: A atomerőművet még a sah idején (1975) német technológiával kezdték építeni, majd 1979-ben az iszlám forradalom miatt leállt az építkezés, sőt az irak-iráni háború során az irakiak megbombázták. Oroszország 1995-től vállalta az erőmű befejezését és indítását, ami 2011-ben megtörtént, azóta működik.
még fokozza
2020. április 29. 18:26
Biztosan azért kell nekik mert ott drága a szénhidrogén.
apika2
2020. április 29. 18:13
Nyilván az irániak a maguk zöld energia project miatt építettek, és építenek atomerőművet. Szívükön viselik a globális felmelegedés problémáját, ezért nem használnak olaj és gáz alapú erőműveket, még akkor se, ha ott ülnek rajta, és alig tudják jó áron eladni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!