Az EU támogatottságának egyes kérdéseiről, koronavírus idején

2020. április 17. 17:33

2008 óta a “válság” kifejezés számos eseményt illetett, legyen az gazdasági, migrációs, környezeti, politikai jellegű, s igencsak úgy fest, hogy a szó mára elhasználódott. 

2020. április 17. 17:33
Cormac Mac Amhlaigh

"Pedig a jelenlegi, koronavírus okozta válság kapcsán minden jel arra utal, hogy az elhomályosít minden korábbi „válságot” – főleg Európában.

A járvány közvetett hatásai felidézik az Európai Unió már ismert problémáit, főleg azt a hajszát, amelyet önnön létjogosultságának igazolásáért indított. Különösen a legalitás és a legitimitás viszonyára derül fény, utóbbira ezúttal az EU-polgárok oldaláról. 

Alkotmányos értelemben mindeddig az alkotmánybíróságok garantálták az EU aktorainak (ideértve az Európai Unió bírói fórumait is) legitimitását azzal, hogy a hatáskörátruházás logikáját kihangsúlyozva nyomatékosították, hogy az EU intézményrendszere a saját jogi határain belül működik. 

A koronavírus okozta járvány most épp ezt a legitimációs stratégiát teszi próbára azt tesztelve, hogy a pusztán a legalitásra alapozott önigazolás mennyire elegendő az EU-polgárok számára. Európa bizonyos területein – főleg Olaszországban – folyamatosan terjed az euroszkepticizmus, amely a polgárok azon élményén alapul, miszerint az EU cserben hagyta országukat a szükség idején.

A felelősségetika velejárója – különösen a politikusok esetében -, hogy a cselekvés eredményének fényében dől el utólag, hogy a politikus magatartása helyénvaló volt-e vagy sem. Ezt a törvényszerűséget pedig a politikusok még akkor sem tudják maguk mögött hagyni, ha tetteiket minden tekintetben a járványügyi szakemberekéhez igazítják. Ennek oka, hogy politikusként arra kaptak megbízatást, hogy minden esetben a köz érdekében tevékenykedjenek, s ezt a felelősséget semmiképp sem tudják átcsatornázni a szakértők világába.

Az utóbbi időben az EU vezetése részéről mintha felsejlenének gyenge törekvések arra vonatkozóan, hogy a politikai felelősség törvényszerűségét felvállalják – gondoljunk csak von der Leyen bizottsági elnök közelmúltbeli Canossa-járására az olaszokkal szemben, vagy mondjuk Macron francia elnök felhívására a pénzügyi szolidaritás terén. Egy dolog bizonyos: hacsak az EU politikusai ki nem munkálnak egy, a legalitásnál időtállóbb és etikusabb önigazoló mechanizmust, az EU nem vészelheti át a járványt anélkül, hogy támogatottságán ne esne csorba."

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. április 26. 00:23
Bah. Még egy szó, szó, szó. Bár sok minden elgondolkodtathatná az embert, azok egy jó része kimarad ebből, az establishment gondolkodását tükröző elmélkedésből. Az az egyszerű tény, hogy az EU úgy mondott csődöt, ahogy van, az persze kimaradt. Mintha vdLeyen "Canossa-járása" - már amennyire az volt és Micron elnök "felkavaró" felhívása - már amennyire az bármit is kavart - változtatna a tényeken. Az EU csak a pofázásra képes semmittevők gyülekezete, Much Ado about Nothing. Ez lehetne az EU jelmondata, úgy illik az Öröm-ódához.
lhotx
2020. április 23. 22:23
A védekező (kimagyarázkodó, kritikákkal szóba elegyedő) álláspont nem az ő esetük. Mindentevő, mindentérő, mindennapi mindenszentek idáig nem alacsonyodhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!