Exit poll: Biden Texast is veheti nyolc állam után, Sandersé Kalifornia

2020. március 04. 05:35

A tizennégy államban tartott szuperkeddet Joe Biden nyerte az első jelentések szerint, miután nyolc államban várhatóan ő nyeri el leginkább a demokrata szavazók tetszését. Bernie Sanders jelen állás szerint csupán négy államban tudja magáénak az elsőbbséget az exit poll alapján, igaz, a legtöbb delegáltat küldő Kalifornia az övé lehet. Kettejük között Texasban nagy csata folyik.

2020. március 04. 05:35

A volt amerikai alelnök kampánya, úgy tűnik, pont a legjobbkor, az utolsó pillanatban tért vissza poraiból, ugyanis az előzetes eredmények (exit poll) szerint a tizennégy állam felében ő nyerte a demokrata előválasztást – közölte a BBC. A brit portál szerint Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, Észak-Karolina és Virginia lett eddig az övé, míg legnagyobb ellenfele, a demokraták balszárnyának jelképes vezetője, Bernie Sanders szülőállama, Vermont mellett csupán Colorado és Utah demokrata szavazóit (és delegáltjait) tudhatja maga mögött.

Biden Los Angelesben tartott beszédet, amit egy, a színpadra felrohanó ellentüntető zavart meg:

Arról is ír a BBC, hogy a hét az akár nyolc is lehet, ugyanis a CBS szerint Elizabeth Warren szenátor – szintén elnökjelölt-aspiráns – államában, Massachusettsben is első lehet Biden. Akárcsak Texasban, ahol korábban Bernie Sanders győzelmét jelezték az előválasztási eredmények.

A texasi csata

Az MTI korábban arról írt, hogy a nyári elnökjelölt-állító konvencióra sok delegátust küldő két állam közül Texasban – amely 228 delegátust ad a győztes elnökjelölt-aspiránsnak – az exit pollok Bernie Sanders szenátor győzelmét vetítették előre, és a voksok mintegy 40 százalékos feldolgozottságánál is övé maradt az elsőség. Mögötte, 6 százalékos különbséggel Joe Biden volt alelnök, a harmadik helyen pedig a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg állt. A CNN nem sokkal magyar idő szerint reggel nyolc órakor azt közölte, hogy Biden 32 százalékon áll 82 százalékos feldolgozottságnál.

Úgy tűnik azonbann, hogy Sandersé Kalifornia, legalábbis az US News nevű portál arról számolt be magyar idő szerint szerda hajnalban, hogy a legtöbb delegáltat küldő szövetségi államban ő nyerhette meg az előválasztást.

Nem sokat számít Bloomberg szamoai győzelme

Amerikai Szamoa Michael Bloomberget támogatta az első exit pollok szerint – közölte az MTI. kedden nem csupán 14 tagállamban, hanem az Egyesült Államok tengerentúli területén, Amerikai Szamoán is választást rendeztek. Az öt vulkáni és két korallszigetből álló szigetcsoporton, amely Hawaii és Új-Zéland között fekszik a Csendes-óceánban, jelölőgyűléseket (caucus) tartottak. A versengésből a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg került ki győztesen, a második helyen pedig Tulsi Gabbard, a helybéli születésű, de hawaii képviselőnő végzett.

Amerikai Szamoa 11 delegátust küld a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára. A küldöttek közül hatnak kötött a megbízatása, vagyis csakis arra voksolhatnak majd, akit a választásokon is képviseltek. Négy küldöttet Bloomberg nyert, egyet Gabbard, a többi, kötött delegátust a nyári elnökjelölt-állító konvención, az eredmények alapján arányosan osztják majd el. Bár ez nem sokat fog számítani ősszel, ugyanis miközben a tengerentúli terület delegátusokat küldhet a konvencióra, polgárai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban.

Az MTI arról is ír, hogy Biden esetleges győzelme a déli Alabamában igazolja azokat az előzetes várakozásokat, miszerint a volt alelnök népszerűsége és támogatottsága nem csappant meg az afroamerikaiak körében. A déli állam csaknem ötmilliós népességének mintegy 30 százaléka afroamerikai.

Trump tartolt

A republikánusoknál az előválasztásnak jóval kisebb volt a jelentősége, hiszen a pártnak lényegében egyetlen jelöltje van, Donald Trump. Ő a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam – például Virginia –, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki „adták” a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld, egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyütt nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett.

A republikánus előválasztást Kaliforniában is Trump nyerte meg. Ő egyébként még korábban gratulált Bloombergnek is a választási sikerhez: szerinte Mini Mike „700 millió dollárt húzott le a wc-n”.

Cikkünk frissül!

(Mandiner, MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2020. március 04. 08:39
Ó, szegény Momentumos fiatalok és Mércés komcsik! Nem jött be a progresszív Sanders szuperkeddje. Brühühü.
kizökkentidő
2020. március 04. 07:39
Várjatok kitalálom: dobszerda.
szeekely
2020. március 04. 06:44
"Texasban viszont Bernie Sanders győzelmét jelzik az előválasztási eredmények" Bernie jol szerepel Texasban, de Biden itt is megelozte 2%-kal.
Tárkány Álmos
2020. március 04. 06:34
Hogy is van? Az egyik 89, a másik 92 éves? Progresszívek és perspektivikusak. Ti is látjátok a huncutságot a szemükben? Híaba na, fiatalság, bohóság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!