Meghaladta az ezret a járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban

2020. március 26. 20:36

A jegybank elnöke szerint a gazdaság beindításáról akkor lehet majd szó, ha a vírus terjedését sikerül kézben tartani.

2020. március 26. 20:36

Csütörtöki adatok szerint ezernél több a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum a nap folyamán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban már 75.233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, s a fertőzés okozta betegségben  elhunytak száma meghaladta az ezret.

New York állam

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön – a szokásos napi sajtótájékoztatóján – közölte, hogy csütörtökön már 385 halálos esetet regisztráltak az előző napi 285 esethez képest. A kormányzó szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké. New York államban – elsőként az Egyesült Államokban – megkezdték a betegségeken átesettek vérének próbatesztjeit, megvizsgálandó, hogy vérplazmájuk alkalmas lehet-e szérumok kifejlesztésére.

Három milliónál is több a munkanélküli

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 3 millió 280 ezer ember kért munkanélküli segélyt az elmúlt héten. A legnagyobb arányban Pennsylvaniában, Ohióban és Kaliforniában ugrott meg a munkanélküliség.

Gazdasági szereplők és elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a munkanélküliek tábora az elkövetkező hetekben tovább nő, hiszen egyre több nagyvállalat és kisvállalkozás jelent be jelentős mértékű elbocsátásokat az új típusú koronavírus terjedése és a megbetegedések miatt.

A Yale Egyetem és a Minnesota Egyetem két professzorának gazdasági elemzése szerint – amelyet a The New York Times című napilap hozott nyilvánosságra csütörtökön – a munkanélküliek száma e hét végéig elérheti a 4.7 milliót. Az elemzők egyébként nem korábbi gazdasági recessziókhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet, hanem természeti katasztrófához, például a Katrina hurrikán 2005-ös pusztításához. Akkor az amerikai gazdaság egyik régiója a hurrikán után néhány héttel szintén összeomlott, Louisiana államban például a munkanélküliség legalább 20 százalékkal megnőtt, az államban néhány nap alatt mintegy 350 ezer munkahely szűnt meg.

Gazdasági következmények

Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer (Fed) elnöke csütörtökön az NBC televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság „már jól benne lehet a recesszióban”. A pénzügyi szakember szerint a gazdaság helyzetét az határozza majd meg, hogy milyen mértékben és milyen gyorsan sikerül gátat vetni az új típusú koronavírus terjedésének. „A Fed agresszív lépéseket tesz majd a vállalatok és a családok helyzetének javítására” – mondta Powell.

„Nem vagyunk járványügyi szakértők, s inkább hallgatunk az egészségügyi szakemberekre. Fauci doktor olyasmit mondott, hogy a vírus határozza majd meg a menetrendet, és szerintem ez így is van” – hangsúlyozta a Fed-elnök, utalva Antohony Fauci járványügyi szakemberre, aki a kormányzat új típusú koronavírus elleni harcát irányító munkacsoport egyik tagja.

Jerome Powell leszögezte: a gazdaság beindításáról akkor lehet majd szó, ha a vírus terjedését sikerül kézben tartani. A vírusellenes küzdelmet nevezte elsődleges fontosságúnak.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szervita
2020. március 27. 06:48
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké. Buzi libsik mi van?
Palika1955
2020. március 26. 22:44
"Mondjuk ne csodálkozzunk egy olyan országban, ahol nincs általános orvosi ellátás. Az emberek 20-30%-a az utcán fog megdögleni, mert be sem engedik őket a kórházakba" Ilyen pofátlan hazudozást is csak egy bunkó jobbos orbánista művelhet. A US-ben ezrével vannak szupermódon felszerelt kórházak, ahol mindenkit el kell látni emergency esetén. Senkit nem lehet megtagadni. Az, hogy közel 1OO millió amerikai fog az utcán meghalni, az csak a te elmebeteg fucking fejedben foganhat meg, mint ötlet.
bunko_jobbos
2020. március 26. 22:05
Mondjuk ne csodálkozzunk egy olyan országban, ahol nincs általános orvosi ellátás. Az emberek 20-30%-a az utcán fog megdögleni, mert be sem engedik őket a kórházakba. Csak azt nem értem, hogy a sok buta fiatal miért hiszi, hogy az USA a világ egyik legjobb országa. Lehet, hogy nem kretén amerikai sorozatokból kellene tájékozódni a világ állásáról. Ahogy Nagy Feró énekelte: "Keresztrejtvény-megfejtésből szerezted a műveltséged, annyit tudnék ajánlani, olvass többet könyvet".
Starlord
2020. március 26. 22:02
5 millió munkanélkülinél már csak 5-10 millió halott lehet rosszabb. Szóval sajnos itt nem lesz happy end mint a filmekben... :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!