Lenin szobrot kap a Ruhr-vidéken

2020. március 06. 18:52

A Szovjetunió alapítója Gelsenkirchenben lesz megőrizve az utókor számára.

2020. március 06. 18:52

Hamarosan szobrot kap Vlagyimir Iljics Lenin a Ruhr-vidéken elhelyezkedő Gelsenkirchen városában, Nyugat-Németországban – számol be róla a The Guardian.

A Lenin-szobroknak nagy hagyománya van Németországban, ugyanis a hidegháború alatt az NDK vezetése előszeretettel helyezett el közterekre emlékműveket a hírhedt bolsevik vezetőről. Meglepő módon ugyanakkor ezúttal nem az egykori Honecker-állam területén, hanem az ország átellenes végében emelnek szobrot Leninnek. A szobor, melyen a Szovjetunió egykori vezetője a klasszikus képet megidézve jobb karját fogja felemelni, március 14-én lesz átadva. A 2,5 méteres öntöttvas figura átadására a jogot a Németország Marxista Leninista Pártja (MLDP) szerezte meg. A szobor különlegessége, hogy nem új darab – szemben a 2018-ban átadott trieri Marx szoborral, melynek avatóján Juncker is részt vett –, hanem egy 1930-ban készült alkotás, melyet a párt nevetséges összegért egy cseh várostól szerzett meg, online aukción. A német titkosszolgálat az MDLP-t egyébként 1982 óta megfigyelés alatt tartja szélsőségessége és alkotmányellenessége miatt.

A bíróságon a kezdeményezést megpróbálta megakadályozni Nyugat-Gelsenkirchen, akik úgy fogalmaztak “Lenin az erőszak, az elnyomás, a terror és a hatalmas emberi szenvedés képviselője. Mindez összeegyeztethetetlenné teszi Németország szabad, demokratikus rendjével, és azt is jelenti, hogy a demokrácia eltörléséért folytatott harc szimbóluma”, ugyanakkor nem nyertek a peren. Az MLDP szerint a bírósági döntés „nagyszerű győzelem Vlagyimir Iljics Lenin számára”

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. március 15. 13:11
Jelenünk ideológiai zürzavarában minden elképzelhető!!!... Még ez is...
egy genetikusanalattvaló
2020. március 08. 03:17
Képzeljük el azt a hírt, hogy szobrot állítottak Hitlernek Oroszországban. Ez a hír is annyira abszurd. A németek elvesztették a józan eszüket a nagy liberális agymosásban.
NTLLK
2020. március 07. 22:51
Ott is nyugodtan ki lehet hírdetni a bolsivészhelyzetet!
Csomorkany
2020. március 07. 18:56
Van érzékük az abszurd humorhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!