Alkut kötött Ganz és Netanjahu, véget érhet a patthelyzet Izraelben

2020. március 26. 16:59

Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz.

2020. március 26. 16:59

Véget érhet a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet Izraelben, csütörtöki sajtóértesülések szerint ugyanis Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke alkut kötött Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, a jobboldali Likud párt elnökével, és beszáll egy általa vezetett kormányba. Ganz több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból.

A helyi tizenkettes televízió értesülései szerint a megállapodás értelmében átmeneti időre - míg a következő napokban végleges formába öntik a koalíciós megállapodást – Beni Ganzot választják meg házelnöknek a jobboldal támogatásával. Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz, aki 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához. A Kék-fehér párt többsége szembehelyezkedett Beni Ganz lépésével, és az ellenzék soraiban fog működni a 120 fős kneszetben Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöldalma
2020. március 26. 18:16
A leírt Bibi újra nyeregben, és elegánsan visszavonulhat a miniszterelnöki pozícióból, hogy köztársasági elnökként folytassa pár év múlva.
matykox
2020. március 26. 17:54
Érdekes. Kreatív megoldás a kormányozhatatlanság ellen. Pedig az milyen jó a belgáknak.
Nolae Shollon
2020. március 26. 17:39
Ezt nagyon be kellene vezetni mindenütt. Legyen mindenki mondjuk egy évig miniszterelnök. Kezdje Szél, aztán Hadházy, jöhet Márky, egy év Fekete Gy. Nek, majd újra Hadházy, Szél, időnként mérsékelt fideszesek, Varga, Kásler, Nagy T., elővehetnénk régebbi zseniket: Simor, Majtényi, Kovács L, persze Szanyi kapitány. Nézzük meg, ki teszi jobban tönkre az országot. Megdöntenék-e Kun Béla, Rákosi vagy Nagy Imre csúcsait?
jolly77
2020. március 26. 17:11
Izrael elmúlt időszaka jó példa arra, hogy nem baj, ha nincs erős kormányzati felhatalmazás, és egy évben négy választást kell tartani, mert senki nem szerezhet többséget.. Hollandiában, Ausztriában is eltartottak a tárgyalások mégsem érte őket baj.. az ellanpélda Észak-Korea, ahová a legkevesebben vágynak a világon, holott a legerősebb a központi kontroll
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!