Steinmeier: Németországnak kell összetartania Európát

2020. február 14. 15:40

A német szövetségi elnök szerint a világ egyre destruktívabb irányba halad, ez pedig a tegnapelőtt gondolati világába történő visszatérés.

2020. február 14. 15:40

Németország legfontosabb külpolitikai kötelessége az, hogy összetartsa az egyesített Európát – mondta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök pénteken a müncheni biztonsági konferencián. Mint mondta, Németországnak merészebb külpolitikát kellene folytatnia. Steinmeier kijelentette: a világpolitika dinamikája ma egyre destruktívabb, a békés világtól pedig évről évre egyre csak távolodunk. A német elnök úgy látja: a világot ma a nagyhatalmak versengése határozza meg. 

Steinmeier felidézte: Oroszország ma ismét erőszakkal akarja megváltoztatni a határokat Európában, és ezzel „bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot, konfrontációt és bizalomvesztést okozott.” Szerinte Kína csak szelektíven fogadja el a nemzetközi jogot, a szigetpolitikájával a szomszédait, a kisebbségekkel való bánásmódjával pedig az egész világot is megsérti. „Legszorosabb szövetségesünk”, Amerika ma egoista külpolitikát folytat, és többé nem követi a nemzetközi közösség ideáját – sorolta Frank-Walter Steinmeier. 

A szövetségi elnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa kulcsfontosságú kérdésekben döntésképtelen, bizonyos autoriter figurák pedig szándékosan gyengítik a nemzetközi kompromisszumokat. Steinmeier szerint mindez „nem újfajta gondolkodás, hanem a tegnapelőtt gondolati világába való visszaesés, ami tűzveszélyes”.

Európa az önértékelésünk megkerülhetetlen alapja ebben a világban” – jelentette ki Steinmeier. Hozzátette: ha elbukik az európai projekt, megkérdőjeleződnek a német történelem tanulságai. 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. február 15. 14:07
taka-és zakarongy
bunko_jobbos
2020. február 14. 20:33
A véleményem a németekről: mikor a hülyeség szorgalommal párosul. Köszönöm szépen, nem kérek a világmegváltó terveikből.
ElBundi
2020. február 14. 17:41
Steinmeier is csak egy lakáj, de valamiben igaza van, és ezen el kell gondolkodni. Ha visszatekintünk az un. gyöztesek "dicsöséges" 75 évére, itt gondolok Angliára és az USA-ra, nem hogy elöbbre jutott volna a világ dolga, ellenkezöleg. Helyzeti elönyük és hatalmuk meg lett volna a rendteremtésre. Mindezalatt, az utálatosképként beállított Németország Európa gazdasági motorja lett, mindazok mellett, hogy állandó kasszához kérték (kártérítés stb.) a rabló hatalmak. Valahogy ezek a munkás és alkotó gének, lehet itt köpködni, nácizni. Most is a legtöbb keleteurópai itt talál munkára, megélhetésre. Mit mutatott fel eddig Anglia az iparosodás öshazája? Az USA a demokrácia böcsöje, egykori világhatalom a legjobban eladósodott állam. Megkérdezem, mi lenne Európából egy stabil német gazdaság nélkül?
Akitlosz
2020. február 14. 17:13
A német elnöknek a saját országában sincsen hatalma, befolyása. Így az ő véleménye nem számít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!