Mi miért történt Iowában?

2020. február 05. 13:57

Megszólalt az Al-Dzsazírának a helyi demokraták vezetője, Troy Price, aki szerint nem volt kiberbiztonsági incidens.

2020. február 05. 13:57

Az iowai demokraták szerint a probléma azzal a telefonos applikáció kódjával volt, amelyet a választókerületek használtak az eredmények jelentése céljából. Vezetőjük, Troy Price azt is elmondta keddi közleményében, nem hekkertámadás áll a csúszás hátterében, hiszen a rendszert független kiberbiztonsági szaktanácsadókkal is ellenőriztették a választások előtt. „A visszajelzéseink szerint nem történt kiberbehatolás” – mondta.

Hozzátette: „Miközben az applikációnk pontosan rögzítette az adatokat, azoknak csak egy része ment át. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a kód meghibásodásának köszönhető.” Megjegyezte azt is, a hiba nem fogja befolyásolni a választókerületek vezetőit abban, hogy pontos adatokat szolgáltassanak.

Miért kellett applikációt használni?

A demokrata előválasztásról azt kell tudni, hogy kétfordulós, és nem szavazólapokkal működik. A regisztrált választók megjelennek különböző, kijelölt helyeken (pl: iskolák, templomok, mecsetek) és csoportokba állva kifejezik, melyik jelöltet támogatják. Minden jelöltnek az összes választó legalább 15 százalékának szimpátiájára szüksége van, hogy bekerüljön a második fordulóba. A kiesett jelöltek szavazói a második fordulóban egy másik politikus mögé csatlakozhatnak.

Az eredményeket a választókerületek elnökei egy telefonos applikáció segítségével vezették. A probléma azzal volt az egyik kerületi elnök szerint, hogy a rendszer nem engedte nekik, hogy feltöltsék a második forduló résztvevőinek számát. „Több ember támogatta Andrew Yangot, mint ahányan összesen voltak” – panaszkodott Tina Weber. Az appot a Shadow Inc., Hillary Clinton korábbi stábtagjának, Gerard Niemirának a cége fejlesztette ki.

A cég a cikk szerint közleményében sajnálkozását fejezte ki, és arról biztosított mindenkit, hogy a hiba – amelyet időközben kijavítottak – nem befolyásolta a szavazatok végleges eredményét.

Nevada felkészül?

Egyelőre tisztázatlan, mikor derülnek ki a végleges eredmények, de az iowai eset nyomán sokan fejezték ki aggodalmukat. Ugyanakkor a nevadai demokraták világossá tették, náluk nem fog megismétlődni a hétfői eset. „Mi más rendszert használunk” – mondta William McCurdy. Nevada azonban csak a harmadik lesz a sorban, mivel február 11-én rendezik meg a New-Hamphshire-i előválasztást, amely komoly hatással lehet a verseny további menetére.

A demokraták bizakodóak, mondván hogy a New Hamphshire-ben tapasztaltabb emberek vesznek részt a lebonyolításban, mint Iowában. A hétfő esti káosz a demokraták berkein belül újra felszította  a régi vitákat arról, hogy kell-e egyáltalán Iowában előválasztást rendezni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!