Helyes döntés volt Szulejmáni megölése az amerikai külügyminiszter szerint

2020. január 07. 18:59

2020. január 07. 18:59

Kászim Szulejmáni megölése helyes döntés volt – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a minisztériumban tartott sajtókonferenciáján kedden.

Az amerikai diplomácia vezetője a sajtókonferencián az Egyesült Államok pénteken végrehajtott bagdadi légicsapásával kapcsolatos kérdéseket taglalta. „Ez volt a jó döntés, igazunk volt” – mondta, és megismételte az amerikai kormány ismert álláspontját, miszerint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott célzott támadás jogszerűségét még a támadás előtt megvizsgálták,

a csapásmérés nem volt ellentétes a nemzetközi joggal.

Pompeo leszögezte: valamennyi további esetleges csapásmérés iráni célpontokra szintén megfelel majd a háború feltételeit szabályozó nemzetközi jognak.

A miniszter kifejtette: az amerikai kormányzat elszánt, hogy féken tartsa Iránt, továbbra is maximális nyomásgyakorlással él majd, s amennyiben Teherán újabb rossz döntést hozna, Donald Trump amerikai elnök a múlt hetihez hasonló határozott, komoly választ ad majd. Kitért arra az amerikai sajtóban is megjelent állításra, miszerint Kászim Szulejmáni diplomáciai látogatásra érkezett volna Bagdadba. „Komolyan elhiszi valaki, hogy ez a kedves úriember, ez a kiváló diplomata diplomáciai látogatás tett?” – kérdezte mosolyogva a jelenlévő újságíróktól. Alapvetően

hamis információnak nevezte az állítást, miszerint Szulejmáni „diplomácia békeküldetést” teljesített volna Bagdadban.

Pompeo reagált Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter keddi teheráni bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok megtagadta tőle a beutazási vízumot, amelyet azért kért, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén. „Mi mindig az ENSZ előírásaihoz igazodunk” – fogalmazott, de nem mondta ki nyíltan, hogy Washington valóban megtagadta a vízumot. „Nem szoktunk vízumügyeket kommentálni” – mondta. Hozzáfűzte: Zaríf „elsőrangú propagandista”.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden délután tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az amerikai kormányzat arra számít, hogy Irán ellencsapásokat hajt végre amerikai érdekeltségek ellen. „Irántól függ, hogy mi történik majd” – vélekedett a tárcavezető. Hozzáfűzte: Washington diplomáciai megoldást szeretne a feszültség enyhítésére. Mark Esper hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai álláspont nem változott, nem hagyják el Irakot.

(MTI)

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2020. január 08. 10:36
"Szulejmáni egy pszichopata gyilkos volt " Ezt igazolni nem tudtad, a cáfolatát meg megkaptad, úgyhogy bölcsebb volna, ha csendben maradnál a baromságaiddal. A pszichopata gyilkosokat pedig azok között keresd, akik miatt másfél millió iraki meghalt az elmúlt 25 évben - a világhatalmista körök kisded játéka következtében. Mert ugye, félmillió gyermek halála az embargó következtében "megfizethető ár a demokráciáért", meg a nemlétező tömegpusztító fegyverek is kellő ürügyet adnak az iraki rendszer megdöntésére, szétbombázásáre és káosz keltésére, ugye?
Mystes
2020. január 07. 22:45
Pompeo! Amikor a japán civilekre ledobtátok az atombombát, nyilván az is megfelelt a nemzetközi háborús jognak?! Elmész te a picsába.
Krupp Skya
2020. január 07. 22:30
Te sem fogod megérni az évvégét, a sok tejfeles disznóperkelt sok nokedlivel sok szafttal uborkasalátával meglátszik rajtad és rossz döntés volt. Bokros nyugdíjból elélhettél volna akár 110 évig ha nemfagynál meg, persze az egyenlítőnél erre kicsi az esélyed.
néhai Ch.Pilot
2020. január 07. 22:22
Pompeo megölése is jó döntés volna. Már a kölcsönösség alapján. Elvégre az USA is terrorista állam. Iránnál nagyobb, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!