„Tompák, mint a mosogatóvíz” – Brexit-helyzetjelentés az Európai Parlamentből

2019. december 18. 12:49

Az Európai Parlament plénuma szerda délelőtt vitatta meg az Európai Tanács december 12-i ülésének eredményeit. A fő témák a 2030-as és 2050-es klímacélok, illetve az Egyesült Királyság parlamenti választása okán a Brexit helyzete voltak. Farage, Barnier, Charles Michel – összeállításunk a vita fénypontjairól!

2019. december 18. 12:49
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nigel Farage EP-képviselő, a brit Brexit-mozgalom arca, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, majd a Brexit Párt vezetője egyperces felszólalásában világossá tette: „Három és fél év hitegetés után végre elhagyjuk a népek eme börtönét.” Volt üzenete az ott maradók számára is: „Elhitethetik magukkal, hogy minden rendben van ebben a katedrálisban, de ez nincs így. Az emberek nem akarják, hogy arctalan bürokraták uralkodjanak felettük. Von der Leyen és Michel – hallották őket? Tompák, mint a mosogatóvíz!” – összegzett Farage. Hozzászólása úgy felbosszantotta Mairead McGuinness levezető elnököt, ír néppárti képviselőt, hogy az azonnal rendre is utasította brit képviselőtársát: „Nem jó barátszerzési módszer azt mondani emberekről, hogy tompák, mint a mosogatóvíz. Ezen kívül mindannyiunknak van arca, és akiket Ön arctalannak nevez, azok tették a legtöbbet a Brexit ügyében is”, fogalmazott McGuinness. 

A Brexit Párt brit zászlókkal díszített padsoraiból még Alexandra Phillips EP-képviselő emelkedett szólásra. Katy Perryt parafrazeálva kijelentette, „nem csak túlélni, de prosperálni is fogunk”, aki pedig ezt nem hiszi el, az „látja majd, ahogy a federalisták buta projektjét a történelem szemetesébe helyezik”. „Merry Brexmas!”, búcsúzott kollégáitól Phillips.

Richard Corbett brit munkáspárti képviselő szerint „a britek 53 százaléka szavazott olyan pártokra, akik új népszavazást akarnak”, ennek a népszavazásnak pedig egyértelműen az Egyesült Királyság EU-ban maradása lenne az eredménye. Úgy látta, Boris Johnson 43 százalékos választási eredménye „alig egy százalékkal jobb Mayénél”, majd figyelmeztetett: a miniszterelnök „a hard brexitet célozta meg”, Johnson taktikáját pedig így írta le: „Adjátok meg, amit akarok, különben fejbe lövöm magam!”

Seán Kelly ír néppárti képviselő felszólalásában csak röviden tért ki a Brexitre, kiemelve, hogy „fontosabb a Brexitet jól csinálni, mint megcsinálni”.

Az értékelő ülést az Európai Bizottság képviselője, Michel Barnier, az Európai Unió megbízott Brexit-ügyi képviselője, valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel zárták felszólalásaikkal. Barnier leszögezte: „Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament úgy vitázott a Brexitről, hogy tudta: az január 31-én valóban meg fog történni.” Biztosította az uniós és a brit polgárokat arról, hogy „történjék bármi, népeink között kapocs marad a barátság”. Az EU-Nagy-Britannia kapcsolatok jövőjéről azt mondta, azok „gazdasági oszlopra fognak épülni”. Zárásul kérdést intézett az Egyesült Királysághoz: „Az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, de Európát nem. El szeretne vajon zárkózni a szabályozói rendszerünktől, és ha igen, mennyire?” Az EU-s szabályzói jogkörök sorsa fontos, mert „ez határozza meg ambícióink mértékét” – fogalmazott Barnier.

Charles Michel a vita végén kijelentette: „Sajnálom, de tiszteletben tartom a döntést, amelyet a brit nép három évvel ezelőtt meghozott.” Kifejezte feltétlen bizalmát Barnier-ben: amit a főtárgyaló elmondott, az „hadiparancs lesz a következő fázisban”, az európai tárgyalási stratégiáról pedig annyit mondott: „védeni fogjuk az európai érdekeket, és egyenlő tárgyalási feltételeket biztosítunk majd.”

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 18. 18:51
Nagy-Britannia ott cseszi el, hogy nem ugyanazt a pártot küldi a brüsszeli parlamentbe, mint a Londoniba.
Világpanoráma
2019. december 18. 18:22
Törökország élesen kritizálja az Egyesült Államok jogalkotási csomagját: https://vilagpanorama.hu/2019/12/18/torokorszag-elesen-kritizalja-az-egyesult-allamok-jogalkotasi-csomagjat/
Paskai
2019. december 18. 17:24
Olyan győzelmet arattak a munkáspártiak, amely két verességel is felér.
Lion
2019. december 18. 16:33
Ez a hajó elúszott. A La Manche csatornánál. Ha az EU nem változik, mások is követik őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!