Szíriai külügy: Erdogan oktalan gyilkos, akinek lelkén szíriaiak vére szárad

2019. október 10. 18:40

2019. október 10. 18:40

A török hadsereg és a velük szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia csütörtökön körülzárta a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet által ellenőrzött Rász-el-Ain és Tell-Abjad északkelet-szíriai településeket - jelentette be a törökbarát lázadók szóvivője. Jusszef Hammúd ezredes szerint több falut is elfoglaltak a térségben a kurdoktól.

Törökország erőteljes nemzetközi bírálatok ellenére szerdán megindította hadműveletét, amely elsősorban a szíriai kurd milíciák ellen irányul. Az SDF szerint a török légi- és tüzérségi csapásokban eddig kilenc civil vesztette életét. Az ernyőszervezet politikai szárnya a nap folyamán ismét repüléstilalmi zóna létrehozását kérte az Egyesült Államoktól és a koalíciótól.

 – mondta Szinam Mohamed, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke az Egyesült Államokban újságíróknak nyilatkozva.

Akna- és rakétagránátok csapódtak be csütörtökön a délkelet-törökországi Sanliurfa és Mardin tartományokban, Akcakale, Ceylanpinar és Nusaybin településeken. Legfrissebb értesülések szerint hatan életüket vesztették, köztük egy kilenchónapos csecsemő. Több mint hatvan ember megsebesült a támadásokban.

A szíriai kormány élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését, miszerint a Béke Forrása fedőnevű hadműveletnek a terrorellenes küzdelem a célja, akárcsak az, hogy hozzájáruljon Szíria területi integritásához és politikai egységéhez.

„(Erdogan) olyan kijelentéseket tett, amelyeket csak egy a valóságtól elrugaszkodott személy tehet. A szíriai nép védelméről beszél, miközben ő nem más, mint oktalan gyilkos, akinek a lelkén szíriaiak vére szárad” – közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva.

„A szíriai nép védelme a szíriai arab hadseregre és a szíriai államra tartozik” – szögezte le a tárca.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ráadás-éve
2019. október 10. 19:25
A vétó kapcsán érdekel, hogy a külügy miért gondolja úgy, hogy ilyen nemzetközi esetekben ellenkezni kell az EU-val? Talán mert már sok itt a török befektetés? Mindenesetre elég baj lesz az ha Trump rátenyerel Törökországra és akkor lose-lose szituáció, mert vétó volt, meg utána meg a török szankciók miatt kevesebbett fektetnének be a partnerek. Megéri ilyen bizonytalan országokkal szemben kockázatot vállalni és nagyarányú befektetéseket?
Pala28
2019. október 10. 19:06
Meglesz még ennek a böjtje. Majd akkor foghatják a fejüket azok akik Erdogan mellett kiálltak valaha is.
ráadás-éve
2019. október 10. 18:49
Kérdés, hogy Trump összetöri-e Törökországot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!