Netanjahu: Ez az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulása

2019. október 09. 20:37

Reuven Rivlin izraeli elnök felszólította a szabad világ vezetőit az antiszemitizmus elleni fellépésre.

2019. október 09. 20:37

Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt. Netanjahu hangsúlyozta: a jóm-kipúr ünnepe a „legszentebb nap népünknek”. „Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek” – fűzte hozzá. Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

Reuven Rivlin államfő a Twitter közösségi portálon reagált a történtekre. Mint írta, letaglózták és fájdalmasan érintették a zsidógyűlöletből elkövetett gyilkosságok, amelyeket a zsidók legfontosabb és legszentebb ünnepén követtek el. „​​​​​​​Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben” – tette hozzá üzenetében Rivlin. Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják az oktatási és megemlékezi kampányt az antiszemitizmussal szemben, amely fel-feltűnik Európában és a világ más részein is. Rávilágított: fontos megérteni, hogy ez nem egyedül a zsidók problémája, „​​​​​​​hanem mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget”.

Hallében a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak egy merényletben, amelynek célpontja a zsinagóga és a mellette lévő zsidó temető volt. A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe. Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek. A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás minden németet „​​​​​​​szíven üt”.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. október 09. 20:50
Ez az “európai antiszemitizmus” (a kifejezés is rendkívül álságos, de mindegy) létező, de folyamatosan töpörödő szegmensének megnyilvánulása volt ez. Van ugyanakkor olyan szegmense is az “újeurópai” antiszemitizmusnak, ami nem csupán létező, hanem kifejezetten virulens is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!