Menekültválság: újabb támogatás Ankarának

2019. október 04. 12:51

A német belügyminiszter és az EU migrációért felelős biztosa csütörtökön azért utazott Ankarába, hogy a megállapodás megerősítését kérje.

2019. október 04. 12:51

Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország feltartóztatja a területéről illegálisan Görögországba igyekvőket – jelentősen csökkent az átkelők száma, nyár óta ismét erősödött ez a nyomás – számol be az Euronews. Azért, hogy ez a szám csökkenjen az EU 6 milliárd eurót fizetett Ankarának. Egészen mostanáig ez az egyezmény működött. A német belügyminiszter és az EU migrációért felelős biztosa csütörtökön azért utazott Ankarába, hogy a megállapodás megerősítését kérje.

A Törökországból kiinduló illegális bevándorlás megelőzésének és felderítésének sürgős megerősítésére van szükség. Ugyanakkor nagyra értékeljük a munkát, amit Törökország végez, különösen úgy, hogy az országra nehezedő migrációs nyomás nem csökken. Törökország kapcsolattartása a görög hatóságokkal elengedhetetlen” – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa.

Németország, Franciaország, és az Európai Unió Bizottságának hivatalos látogatása Ankarában azt bizonyítja, hogy olyan fontos kérdések, mint a bevándorlás és a biztonság csak együtt oldhatók meg” – tette hozzá Horst Seehofer német belügyminiszter.

A török válasz

A török belügyminiszter válaszul közölte, hogy Törökországban jelenleg valamivel több mint 5 millió menekült él, közülük 3 millió 667 ezren szíriaiak.

Törökország minden feladatát teljesítette, nem csupán az emberiesség nevében hanem az Európai Unióval aláírt és vállalt megállapodással összhangban is. Ugyanezt várjuk el a Európai Uniótól” – szögezte le Süleyman Soylu török belügyminiszter.

A görög szigeteket érinti leginkább a forráshiány, különösen, ha olyan nagy számban érkeznek a menedékkérők, mint 2015-ben. A táborok többsége túlzsúfolt. Példa erre a Leszbosz szigetén található Moria menekülttábor. A létesítményt, melyben jelenleg 13 ezer ember él, eredetileg 3000 fő befogadására tervezték. A szeptember 29.-i tűzben egy nő életét vesztette, ami zavargásokhoz vezetett és felerősítette a menekültek életkörülményeivel kapcsolatos aggodalmakat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. október 04. 14:21
Németország idővel csődbe jut,ha ez így megy tovább. 2015 végén kellett volna megállítani,ugye Merkel? Ostoba liberal-bolsevik balfekek. dr. Orbán Viktor miniszterelnök úrra hallgatni, még ma sem késő! Fogy az idő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!