Netanjahu: a Moszad főnöke vehetné át Izrael irányítását

2019. augusztus 16. 11:48

Utódlásra készül az izraeli kormányfő?

2019. augusztus 16. 11:48

A Likud politikusai közül senkit sem említett a miniszterelnöki posztra alkalmas jelöltek felsorolásakor a kormányfő – számol be a Neokohn.

Benjamin Netanjahu nemrégiben arra célzott, hogy a Moszad hírszerző ügynökség vezetőjét, vagy Izrael amerikai nagykövetét látná lehetséges utódjaként, miután távozik a politikai életből – írja a The Times of Israel lapértesülésekre hivatkozva.

Két embert tartok megfelelőnek az izraeli állam vezetésére – Joszi Cohent és Ron Dermert” – idézi a véleményét a munkatársaival megosztó izraeli kormányfőt a Walla hírportál. A honlap politikus forrásait – akik a megjegyzés fültanúi voltak – meglepte, hogy az olyan Likud nagyágyúk, mint a népszerű Gideon Sa’ar, vagy Gilad Erdan közbiztonsági miniszter, hiányoztak a listáról, a többi hasonló kaliberű politikussal egyetemben.

Netanjahu, Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökeként kitart amellett, hogy nem tervez távozni posztjáról, annak ellenére sem, hogy vádat emeltek ellene. A Walla nem hisz abban, hogy a 48 éves Dermer politikai karrierre vált majd, miután diplomáciai kiküldetése véget ér. Cohen azonban már jóval nagyobb valószínűséggel fordul majd a legmagasabb politikai hivatal felé, amikor lejár a Moszad vezetésére szóló megbízatása – írja a The Times of Israel által idézett portál. Annak ellenére, hogy jelenleg ezt a kémfőnök tagadja.

Az 57 éves Cohen korábban Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója volt, majd 2016-ban lett a Moszad főnöke, Tamir Pardo utódjaként. Hivatali ideje alatt (amennyire ezt persze tudni lehet) az iráni nukleáris program elleni küzdelemre és az arab államokkal fenntartott kapcsolatok ápolására összpontosított.

Netanjahu közeli bizalmasaként Dermer határozottan ellenzi a 2015-ben Teherán és hat világhatalom, köztük az Egyesült Államok által aláírt nukleáris megállapodást. Közismert, hogy ő szervezte Netanjahu meghívását az amerikai Kongresszusba, ami az amerikai elnök tájékoztatása nélkül történt, és fel is dühítette az Obama-adminisztrációt. Szintén jelentős szerepet játszott a Trump és Netanjahu közötti kapcsolatok felmelegítésében. Dermert 2013-ban nevezték ki washingtoni nagykövetnek, nem sokkal azután, hogy Barack Obama megkezdte második ciklusát. Hivatali ideje a szeptemberi választások után ér véget, bár Netanjahu megígérte, hogy további egy évvel meghosszabbítja azt.

Állva tapsolták Netanjahut az amerikai demokrata képviselők

A demokrata párt 41 fős delegációja azért érkezett, hogy kifejezze: továbbra is baráti politikát akarnak folytatni Izraellel. Izraelben alig egy hónap múlva tartják a rendkívüli választásokat.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. augusztus 16. 15:02
Netanjahu eléggé súlyos egyéniség és politikus. Őszintének is lehetne nevezni, ami unikum. Mindenesetre érdekes kísérlet lenne, mit csinálna, ha egy napon minden az ő terve, elképzelése szerint megoldódna, és egy reggel ott állna munka, feladat nélkül? A világ összes országát el lehet képzelni ebben a kivételes helyzetben. Na ez az, amiben Netanjahuét soha, sohasem. Náluk, ha megoldanak valamit, a megoldás nyomán egy még nagyobb nehézség támad, azonnal, sorsszerűen. A baj mindig megtalálja őket, a nyomukban jár, mint az árnyék. Talán, ha átlátszók lennének, nem lenne árnyék. Ez az, ami születésileg: lehetetlen.
Ikloorvat
2019. augusztus 16. 13:09
Tapsoljatok a Moszadnak magyar "jobboldaliak", égjen, lángoljon a lájk-gomb!!! :) :) :))))
gecisbugyi
2019. augusztus 16. 12:23
A kommunizmus győzött.
gecisbugyi
2019. augusztus 16. 12:23
Netanyahu,meg a sok barom zsidó a kínai komcsik sakk-matt-ja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!