Két robbanás is történhetett az orosz rakétakísérlet során

2019. augusztus 23. 19:24

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő norvég NORSAR intézet szerint a levegőben is felrobbanhatott egy rakéta.

2019. augusztus 23. 19:24

Nagy valószínűséggel két robbanás is történt az észak-oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án végzett fegyverkísérlet során – közölte a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő norvég NORSAR intézet pénteken.

Az első robbanást, amelyben heten vesztették életüket, két órával később egy második követte. Ez utóbbi lehet a háttérsugárzás megemelkedésének vélhető forrása, egy olyan rakéta, amely radioaktív hasadóanyagokat használt energiaforrásként. A norvég intézet állítása szerint a rakéta a levegőben robbanhatott fel.

Két robbanást észleltünk, amelyek közül az utolsó esett egybe időben a radioaktivitás szintjének megemelkedésével” – mondta Anne Stroemmen Lycke, a NORSAR főigazgatója a Reutersnak. Hozzátette: a sugárzás feltehetően a rakéta hajtóanyagából származhat.

Lycke szerint a második robbanást csak a levegőben terjedő infraszonikus nyomáshullámok mérésére használt műszerekkel lehetett rögzíteni, a földön használt szeizmikus szenzorokkal nem észlelték.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója ugyanakkor cáfolta, hogy egy második robbanás is bekövetkezett volna. Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a történtek nem jelentenek veszélyt a lakosságra nézve. „Minden egyéb csak újabb félretájékoztatás” – szögezte le Orlov.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére, hogy foglaljon állást a NORSAR értesülésével kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megerősítette, hogy fegyverkísérlet során történt a hét emberéletet követelő szerencsétlenség, egyben leszögezte, a háttérsugárzás mértéke normális szinten van az incidenst követően. Ugyanakkor az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) szerint a beleset idején négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében.

A norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság augusztus 15-én közölte, hogy elenyésző mennyiségben radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében. Mindemellett megjegyezte, hogy nem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy a mostani észlelés összefüggésben áll-e a balesettel.

A NORSAR értesülését egy második robbanásról először az Aftenposten című norvég lap közölte pénteken.

(kép forrása: rferl.org)

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2019. augusztus 24. 16:44
Semmi baj, Paks biztosan jobban fog sikerülni...
Hurka
2019. augusztus 24. 07:38
Itt a rádióaktív felhő terjedéséről egy videó: http://zoldujsag.hu/hatalmas-radioaktiv-felho-takarta-be-az-eget-ukrajnaban-117126
Almassy
2019. augusztus 23. 21:48
Az incidens megtörtént. Nukleáris incidens volt. Be kell tiltani a röpködő atomerőműveket. Atomerőmű léghútéssel. Rémálom.
3M..
2019. augusztus 23. 21:14
A hiperhajtómű valódi megléte a fontos, nem a robbanások száma. Arhangelszk környékén testvéreink, egy olyan hiper hi-tech rendszert tesztelnek, ami 200 évvel megelőzi, az összes többi állam mindenkori lehetőségeit. A technológia tényleges kora ma, nem megválaszolható. Oroszország a finisbe ért, a sikertelen kísérlet ellenére is. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!