Először lett színes bőrű LGBT városvezetője Chicagónak

2019. április 03. 09:42

A nyíltan leszbikus Lori Lightfoot a harmadik legnagyobb amerikai metropolis élén a régi status quo felrúgását ígéri.

2019. április 03. 09:42

Chicagóban fekete nőt választottak meg polgármesternek kedden, az amerikai város történetében először. Ő nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén.

A korábban szövetségi ügyészként dolgozó Lightfoot függetlenként indult – akárcsak vetélytársa –, és kampányában azt ígérte, hogy felszámolja a várost uraló politikai összefonódásokat. A voksok 74 százalékával nyerte meg a választást. Chicagót az elmúlt nyolc évben Rahm Emanuel irányította, aki az előző elnök, Barack Obama kabinetfőnöke is volt a Fehér Házban, azt megelőzően pedig demokrata párti kongresszusi képviselő Washingtonban. Vezetése alatt a város mély gazdasági válságba zuhant, drámaian megromlott a rendőrség és a fekete közösség közötti viszony, és a csaknem hárommillió lelket számláló Chicago az Egyesült Államok második legveszélyesebb városa lett. 

Az 56 éves Lightfoot személyében most majd olyasvalaki lesz a vezető, aki soha nem viselt választott hivatalt. Kampányában sikeresen győzte meg a választókat arról, hogy – mint kampányjelszavaiban fogalmazott – „fel kell rúgni a régi, sikertelenséget hozó status quót”. Az új polgármester elsősorban a feketék lakta, gettósodott városrészek rendbe tételét ígérte, elsődleges feladatának nevezte az erőszak visszaszorítását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

Győzelmi beszédében kedden este így fogalmazott: „Nagyhatalmú érdekcsoportok, nagyhatalmú pártgépezetek és nagyhatalmú polgármester ellenében győztünk. Megtörhetjük és meg is fogjuk törni a várost uraló korrupció végtelen láncolatát.” Lori Lightfood ellenfele nem Rahm Emanuel, hanem az ő egyik pártfogoltja, a 72 éves Toni Preckwinkle, Illinois állam egyik megyéjének vezetője volt.

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadgesztenye
2019. április 04. 15:10
Fekete és LGBTizé. Na, ez úgy rúgja fel a status quot, mint Lukács György Moszkvában!
Kossuth
2019. április 04. 09:52
Így ássa meg Amerika a saját sírját....
gacsat
2019. április 03. 21:02
Csikágónak is reszeltek. Megy Ditroit után.
Akitlosz
2019. április 03. 20:44
Ránézésre nekem zombinak tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!