Egy izraeli bortermelő vállalat beperelte Franciaországot az új címkézési előírás miatt

2019. április 25. 16:10

Franciaország nemrég olyan direktívát fogadott el, amelynek értelmében a Golán-fennsíkról, Júdeából és Szamáriából származó termékeket speciális módon kell címkézni. Ez lényegében azt jelenti, hogy a francia kormány nem ismeri el Izrael fennhatóságát az említett területeken. Egy izraeli bortermelő cég az Európai Unió Bírósága elé vitte az ügyet, mivel szerintük sértő és diszkriminatív az új előírás.

2019. április 25. 16:10
null

Koen Lenaerts elnök vezetésével megkezdődött az EU kereskedelmi politikáját hosszú távon is befolyásoló ügy tárgyalása az Európai Unió Bíróságán. Az eset még 2016-ban robbant ki, amikor egy új francia intézkedés a következőket írta elő: „A Golán-fennsík, Kelet-Jeruzsálem, Júdea és Szamária elfoglalt területek, emiatt nem nevezhetők Izrael részének. Ezért annak érdekében, hogy elkerüljük a fogyasztók félrevezetését, kérjük, jelezzék, melyek azok a termékek, amelyek a nevezett régiókból származnak, és tartózkodjanak attól, hogy Izraelből származó termékekként tüntessék fel őket.” A helyi kereskedőknek tehát jól láthatóan jelezniük kell, ha egy termék „elfoglalt területről” származik. Az eset kapcsán több Jeruzsálemben működő diplomata is kifejezte értetlenségét. Az izraeli kormány kijelentette, hogy teljes mértékben elítéli az új francia előírást, s csak egy olyan politikai eszköznek tartja, amellyel az ország kereskedelmi lehetőségeit akarják ellehetetleníteni.

A vállalat védője szerint az efféle címkézési gyakorlat kinyitná Pandóra szelencéjét, mivel a világon közel 100 olyan hely van, mely hovatartozását illetően jelenleg is területi viták zajlanak. A jelölés tehát még több konfliktushoz vezetne, és összetett nemzetközi szabályozást igényelne. Brooke Goldstein − a Lawfare Project jogi think tank vezetője − szerint érdekes, hogy a körülbelül 100 bizonytalan státuszú terület közül csak Izrael ügye szúrt szemet Franciaországnak. François-Henri Briard, a bortermelő vállalat ügyvédje reméli, hogy az Európai Unió Bírósága tisztán a jogi érveket fogja számba venni, s nem akar a külpolitikai eseményekre hatást gyakorolni. Továbbá azt is megjegyezte, hogy a fent nevezett területek „izraeli telepként” való meghatározása mindenképp diszkriminatív.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!