A lengyelek és a lettek szerint Oroszország a fő veszély

2019. április 30. 18:15

A keleti politikáról egyeztetett a lengyel és a lett külügyminiszter.

2019. április 30. 18:15

Oroszország jelenti a fő fenyegetést a Közép-Európa számára – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy lett kollégájával, Edgars Rinkevicsszel egyetétettek ebben keddi varsói tárgyalásaik során.  A lengyel diplomácia vezetője a közös sajtóértekezleten elmondta: a lett külügyminiszterrel többek között a keleti politikáról egyeztetett.

„Hasonlóan értékeljük a fenyegetéseket, a közép-európai országokra nézve a fő fenyegetés Oroszország, az ország agresszív politikája” – mondta el Czaputowicz. Rinkevics a két ország biztonsági együttműködéséről beszélt, megköszönve, hogy a lengyel katonák szolgálatot teljesítenek a 2017-ben Lettországba telepített nemzetközi NATO-zászlóaljban.

Lettország elkötelezetten  támogatja  az amerikai katonai jelenlét további regionális erősítését célzó, Varsó és Washington között folytatott párbeszédet – nyilatkozott a lett külügyminiszter, úgy ítélve, hogy az erősítés hozzájárul a közép-európai térség biztonságának növeléséhez.

Mindkét miniszter szót emelt az Európai Unió és a keleti partnerség országai közötti, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova és Ukrajna uniós felzárkóztatását célzó együttműködés megerősítése mellett is.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2019. április 30. 21:16
Magyarország szerint is. Ezt Orbán és bandája számos szavazáson bizonyította.
night watch
2019. április 30. 20:15
A jelenlegi orosz politika európaellenes és ebben egy követ fúj a balliberálisokkal, akik denaturálják az európaiság, európai értékek fogalmát, annak ellentétévé téve azt. Ez az európai lakosság harmadikvilágbeli migránsokkal való lecseréléséhez, az európai kultúra és civilizáció végéhez vezethet. Putyin és köre az orosz elit nagy részével önálló orosz nagyhatalmi ábrándokat űz. Holott Oroszország csak Európával szövetségben - egy új alpokon létrejövő konföderációban - tudná hosszútávon felvenni a versenyt az USA-val, meg Kínával. Ezt Putyinék vagy nem értik, vagy nem tartják megvalósíthatónak, vagy hatalmuk számára kívánatosnak. Ezért Európa felbomlasztásán fáradoznak, mert azt gondolják, az relatíve felértékeli Oroszországot. Pszichológiai hadjáratuk (pl. tudatos, vagy tudatlan, de hasznos trollokon keresztül) a balliberális károkozást felerősítve hozzájárult ahhoz, hogy "Európa", az "európai" lassan szitokszóvá válik középeurópai jobboldali berkekben, és nem az EU megreformálása, hanem az abból kiválás tünik számukra vonzónak. Az orosszal szomszédos országok, történelmi tapasztalataik alapján joggal félve, és az európai elszántságban nem bízva, NATO és amerikai segítségre vágynak. Az USA geostratégiái hátradőlnek és egy kávét kérnek: nekik egy Európát bomlasztó, morgó és karmait mutató orosz medve egy "asset", és ez egy win-win szituáció.
IV. Fawkes
2019. április 30. 20:07
Megértem őket, noha nem értek egyet velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!