Trump értékelte a Kim Dzsongunnal folytatott tárgyalást

2019. február 28. 16:49

Sajtótájékoztatón számolt be az amerikai elnök az Észak-Koreával való tárgyalás sikertelenségének részleteiről.

2019. február 28. 16:49

Nem született megegyezés a Hanoiban tartott amerikai-észak-koreai csúcson – írja a BBC. Donald Trump amerikai elnök a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón a részletekről is beszélt.

Az elnök alapvetően értékesnek ítélte meg a Kim Dzsongunnal való találkozást. A sajtó kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az észak-koreai vezető a szankciók teljes megszüntetését várta el a njongbjoni létesítmény bezárásáért cserébe, amely szerinte túl magas ár.

Az észak-koreai atomprogram lelkét jelentő létesítmény hivatalosan az egyetlen hely, ahol uránt dúsítanak az országban. A BBC szerint viszont legalább két másik helyen is elképzelhető, hogy ilyen tevékenységet folytatnak a félsziget északi felében. Trump jelezte is a sajtótájékoztatón, hogy nem a teljes nukleáris apparátus megsemmisítését ajánlották fel. Továbbá beszámolt róla, hogy amikor a njongbjoni mellett egy másik létesítményről is említést tett, az észak-koreai delegáció tagjai „meglepettek” voltak.

A két vezető első – szingapúri – találkozója után sok kritika érte az elnököt, hogy semmilyen kézzelfogható eredményt nem tudott felmutatni. Ezek után a vietnámi tárgyalások is kudarccal zárultak. Sokak szerint ez visszavetheti Trump népszerűségét, hiszen korábban komoly sikerként tálalták az Észak-Koreával való kapcsolatfelvételt. Ezzel szemben a Stanford Egyetem Észak-Korea-szakértője szerint még menthető a helyzet, hiszen az elnök, a rá nehezedő nyomás ellenére, nem ment bele egy előnytelen alkuba, amely komolyan aláásná az amerikai külpolitika tekintélyét.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2019. február 28. 17:51
Ha felszámoljátok, akkor feloldjuk. Ha feloldjátok, akkor felszámoljuk. A valóság: egyik fél sem akarja sem a felszámolást, sem a feloldást. Az erősebb fél sértődötten elvonul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!