Politikai tisztogatás áldozata lett a legismertebb német konzervatív politológus

2019. január 25. 14:00

Intézetalapítási ötletét kisiklatták, most pedig a drezdai egyetemről is mennie kell Werner Patzelt konzervatív politológusnak. Az egyetem dékánhelyettese nem kertel: Patzelt politikai megnyilvánulásaival volt a baj.

2019. január 25. 14:00
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Pár napja robbant a hír a német sajtóban, miszerint ott kell hagynia a katedrát Werner Patzelt német politikatudósnak, a Technische Universität Dresden professzorának.

A konzervatív politikai elemzővel a Mandiner is készített már interjút, amelyet itt olvashat: A jelent kiélvezik, a jövő miatt aggódnak a németek.

 

Megpróbálta megérteni az AfD-jelenséget

Az egyébként nyugdíjba készülő, már 25 éve az egyetemen tanító Patzelt hiába kérvényezte, hogy a nyugdíjba vonulását követően „senior professzorként” maradhasson az egyetemen, a kar nyíltan politikai okokra hivatkozva nem engedélyezte ezt.

Maga a dékánhelyettes, Lutz Hagen nyilatkozta azt, hogy

a karon és az egyetemi szenátusban is sokan kritikusak Patzelt politikai megnyilvánulásaival szemben.

Felróják Patzeltnek, hogy korábban együttműködött egy Angela Merkellel szemben kritikus politikai weboldallal, amely egy alkalommal a német kancellárt Josef Goebbels náci propagandaminiszterrel hozta összefüggésbe. Hagen szerint az egyetem nem köteles „senior professzori” státuszban részesíteni valakit, ez ugyanis csupán egy tiszteletbeli funkció, amiért még fizetség sem jár.

Patzelt, noha 1994 óta a CDU tagja, országos ismertségre akkor tett szert, amikor szerzőtársával Joachim Klose német filozófussal (a vele készült interjúnkat itt olvashatják) könyvet írtak bevándorlásellenes német AfD, valamint a Pegida megerősödésének okairól. Az elemzésük sokaknál kiverte a biztosítékot, ugyanis szemben a német mainstream média narratívájával, az AfD és a Pegida szimpatizánsait nem „zavart” elméjű tömegként mutatják be, hanem teljesen „normális, átlagos német polgárként”.

Heves kritika érte Patzeltet akkor is, amikor tavaly nyáron arról beszélt, hogy a szászországi CDU-nak fontolóra kellene vennie tartományi szinten a koalíciót a tartomány második legerősebb pártjának számító AfD-vel. A politológus akkor azt mondta, hogy a stabilitás érdekében szükség van arra, hogy a rendszerkritikus AfD egy koalícióképes középpárttá váljon.

Korábban azért kritizálta a CDU-t, mert

szerinte a párt túl sok területet ad fel a politikai jobboldalon,

ezzel pedig hozzájárul az AfD megerősödéséhez.

Patzelt elemzéseit azért is érdemes komolyan venni, mert tavaly óta a szászországi CDU programalkotó bizottságának tanácsadó tagja. Szászország az elmúlt években vált a német belpolitika egyik legkonfliktusosabb tartományává. Elég csak arra gondolni, hogy a 2017-es német parlamenti választásokon a tartomány legerősebb pártja a AfD lett. De ebben a tartományban van Chemnitz városa is, ahol tavaly nyáron robbantak ki utcai zavargások, miután két migráns megkéselt egy férfit, aki belehalt a sérüléseibe.

Patzelt egyik projektjét is elkaszálták

Jól jellemzi a német viszonyokat az a történet is, miként hiúsították meg Patzelt és szerzőtársa, Joachim Klose intézetalapítási ötletét.

Patzelt és Klose még 2014-ben, jóval a bevándorlásellenes PEGIDA megjelenése és megerősödése előtt javasolta társadalomkutató, integrációs problémákkal foglalkozó intézet létrehozását (Institut für Integration gesellschaftlichen Zusammenhalt). Az intézmény feladata az integrációs kihívások vizsgálata, megoldási alternatívák kidolgozása, valamint a társadalmi feszültségek kezelésére alkalmas javaslatok elkészítése lett volna.

Az intézmény létrehozását 100 ezer euróval támogatta volna a szász kancelláriaminisztérium is, ekkor azonban a szászországi tudományi ügyekért felelős miniszter közbelépett. A baloldali, szocdem miniszter ellenjavaslatának köszönhetően végül nem a Patzelték által javasolt eredeti koncepció valósult meg, hanem egy másik, hasonló elnevezéssel (Zentrum für Integrationsstudien). A kisiklatott Patzelt-projekt helyett 2015-ben létrejött központ irányultságát jól jelzi, ha megnézzük, milyen előadásokat, rendezvényeket tartott az elmúlt három évben. Tavaly novemberben a migrációról és az emberi jogokról, valamint „Human rights for everyone” címmel a rasszizmusról, decemberben a diszkriminációról tartottak előadást, idén januárban pedig olyan rendezvényt hirdettek honlapjukon, amely az LMBTQ-hátterű migránsokról szólt.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Természetes Orbánizmus
2019. január 26. 08:53
Magyarország pedig a CEU libsi gender fészek amely miatt vád alá helyezik?! Kettős mérce brüsszeli demokrata liberális módra!
Világpanoráma
2019. január 25. 22:05
A Brexit kapcsán a királynő megbékélésre szólított fel: https://vilagpanorama.hu/2019/01/25/a-brexit-kapcsan-a-kiralyno-megbekelesre-szolitott-fel/
Kegyes urunk Karolus
2019. január 25. 19:45
Német "Demokratikus" Köztársaság.
gacsat
2019. január 25. 19:32
KERESZTÉNY párt, muzulmán tagozattal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!