Izrael elismerte Guaidót ideiglenes államfőként

2019. január 28. 13:39

Helyi sajtójelentések szerint Netanjahu izraeli miniszterelnök az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ismerte el ideiglenes államfőként a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro helyett. Guiadó később megköszönte a támogatást.

2019. január 28. 13:39

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Jeruzsálem amerikai kérésre határozott Juan Guaidó elismerése mellett. Korábban vita alakult ki erről a kérdésről, mert a külügyminisztérium szakemberei attól tartottak, hogy az ellenzéki vezető elismerése kárt okozhat a Venezuelában élő, több ezer fős zsidó közösségnek – értesült a 13-as kereskedelmi televízió.

Az Egyesült Államok példáját követte

„Izrael csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Kanadához, a latin-amerikai és az európai országok többségéhez az új venezuelai vezetés elismerésével” – jelentette be végül többnapos késlekedés után a kormányfő videoüzenetében. A vasárnapi döntést Juan Guaidó már néhány óra elteltével megköszönte Netanjahunak, s válaszában a holokauszt utáni felszabaduláshoz hasonlította országa harcát a szabadságért, a politikai fordulatért.

Oroszország nem lép kapcsolatba Guiadóval

A Kreml nem lépett kapcsolatba, és nem tervez kapcsolatba lépni a venezuelai ellenzék vezetőjével, a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidóval – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában. (A kijelentés ellentmond annak a korábbi hírnek, miszerint Moszkva közvetítését ajánlotta volna fel a két elnök közötti párbeszéd érdekében.)

Peszkov a folytatásban az összeesküvés-elméletek világába tartozónak és kacsának minősítette azt az állítást, amely szerint Maduro személyes védelmét Oroszország biztosítja. Rámutatott, hogy a venezuelai vezetőről készített felvételeken jól látható, hogy kik a testőrei. Peszkov egyébként vasárnap valótlannak mondta a Reuters hírügynökség jelentését, miszerint orosz zsoldosok utaztak Venezuelába.

A szóvivő arról is beszélt a hétfői sajtótájékoztatóján, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdai moszkvai találkozóján nem esett szó Venezueláról. Később telefonon mindkét vezető támogatásáról biztosította Madurót. 

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2019. január 28. 14:38
Szerencsétlen kétkulacsos Orbán most nem tudja már, mit hazudjon kínjában. Ha a saját mostani retorikáját követi, akkor az antikommunista/antibalos Trump-Bolsonaro-Netanyahu-csapatban lenne a helye, ha a szívét és a neveltetését követi, akkor meg a komcsi (Putyin, kínaiak) és az iszlamista (Erdogan, irániak) Nyugat-gyűlölők között a helye. Így hát sumákolni és hazudozni fog - ebben nagy rutinja fogja segíteni.
polnemkor
2019. január 28. 13:47
Hát akkor a dolog el is dőlt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!