Újabb gyanúsítottat keresnek a chemnitzi emberölés ügyében

2018. szeptember 04. 15:18

Újabb gyanúsítottat keresnek a németországi Chemnitzben kezdődött tüntetéssorozatot kiváltó emberölés ügyében.

2018. szeptember 04. 15:18

Újabb gyanúsítottat keresnek a németországi Chemnitzben kezdődött tüntetéssorozatot kiváltó halálos késelés ügyében – jelentette kedden az ARD országos közszolgálati televízió.

Hans Strobl Szászország tartományi főügyész a drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) elmondta, hogy egy Irakból származó menedékkérőt keresnek, és a chemnitzi városi bíróság utasítására nyilvános körözést adtak ki ellene.

Az emberöléssel eddig két férfit gyanúsítottak meg, az egyiket szíriai, a másikat iraki állampolgárként azonosították. Az ARD beszámolója szerint most ellenőrzik személyazonosságukat. 

Az egyik gyanúsított,  Alaa S. a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatása szerint szíriai állampolgárságot adott meg, amikor 2015 szeptemberében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) személyes meghallgatás nélküli - egy nyomtatvány kitöltésén alapuló - menedékjogi eljárást folytatott az ügyében és megadta neki a menedékjogot. A BAMF felülvizsgálja az eljárást és ellenőrzi a megadott adatok valódiságát – közölte a belügyminisztérium.

A másik gyanúsított, Yousif A. a menedékjogi eljárása során  tartott meghallgatásán benyújtott egy iraki személyi igazolványt és több más dokumentumot, amelyek rossz minőségű hamisítványnak bizonyultak.

Horst Seehofer belügyminiszter elmondta, hogy az ügyben nem volt zökkenőmentes a hatóságok közötti kommunikáció, ezért lekésték azt a határidőt, amelyen belül a menedékkérőt visszajuttathatták volna Bulgáriába, hogy ott folytassák le menedékjogi eljárását. 

A miniszter arról is szólt, hogy túl sokáig tartott a Yousif A. által benyújtott iratok ellenőrzése, ami annak tulajdonítható, hogy a BAMF-nak nincs elég szakembere erre a feladatra. A tárca időközben megkezdte az erőfeszítéseket azért, hogy ne legyenek ilyen gondok a menekültügyi hivatalnál – mondta.

Az augusztus 26-ra virradóra történt késelés áldozata egy 35 éves német férfi, az első két gyanúsítottat másnap előzetes letartóztatásba helyezték. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett a szászországi városban. A gyilkosság napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2018. szeptember 04. 17:07
Nem kell azt keresni, ott ül a kancellári székben!
luzitanxaver
2018. szeptember 04. 16:36
"A másik gyanúsított, Yousif A. a menedékjogi eljárása során tartott meghallgatásán benyújtott egy iraki személyi igazolványt és több más dokumentumot, amelyek rossz minőségű hamisítványnak bizonyultak." vs "A miniszter arról is szólt, hogy túl sokáig tartott a Yousif A. által benyújtott iratok ellenőrzése, ami annak tulajdonítható, hogy a BAMF-nak nincs elég szakembere erre a feladatra." Tehát egy rossz minőségű hamisítvány kiszűrésére szakember kell, méghozzá több. De eddig minden rendben. Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés.
luga
2018. szeptember 04. 16:35
Már a német alaposságban sem lehet hinni. Politikai indokból ész nélkül adtak minden jelentkezőnek menekült státuszt. Nincs valami szégyen érzetük a saját honfitársaikkal szemben?
luzitanxaver
2018. szeptember 04. 16:33
"Az egyik gyanúsított, Alaa S. a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatása szerint szíriai állampolgárságot adott meg, amikor 2015 szeptemberében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) személyes meghallgatás nélküli - egy nyomtatvány kitöltésén alapuló - menedékjogi eljárást folytatott az ügyében és megadta neki a menedékjogot." Jó napot kívánok, Alaa S. vagyok, jöttem ide Önökhöz Németországba, élni. Tegnapelőtt még a Keletiben kempeltem, de aztán meghallottam, hogy Mama Merkel mit üzent nekünk, és hát szír vagyok, természetesen. Jaj, ne tessék már arabul beszélni, mert az Öné az valami furcsa dialektus, nem értem. Hogy az enyém milyen? Hát az ilyen alsófelsőszinniszunni-szír, nem érti három emberen kívül senki más. Na nézzük a következőt, születési dátum, legalábbis azt mondta az alkaidás Mehmet, a török biztonságiőr-gyerek, mert ezt a sok krikszkrakszot ugyan ki tudná elolvasni? Te, Ali, te tudsz írni, gyere már ide és írd oda szépen hogy 2000. január 1. Ne vitatkozzá', még szép, hogy 15 vagyok! Oké, akkor ezzel meg is vagyunk, jöhet az örök élet meg az ingyen sör. A német szőke hurikat mikor hozzák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!