Az alkotmányvédelem szerint figyelemelterelés, amit Merkel mond Chemnitzről

2018. szeptember 07. 10:27

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal kételkedik abban, hogy külföldiek elleni hajtóvadászat zajlott volna a chemnitzi gyilkosság után. A szolgálat vezetője szerint politikai figyelemelterelés zajlik.

2018. szeptember 07. 10:27

Kételkedik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) abban, hogy valóban hajtóvadászat zajlott külföldiek ellen Chemnitzben augusztus végén egy gyilkosság után, amellyel Németországba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak.

Hans-Georg Maaßen, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a Bild című lap pénteki számában elmondta, hogy osztja a szélsőjobboldali hajtóvadászatokról szóló médiajelentésekkel kapcsolatos kételyeket. „Az alkotmányvédelemnek nincsenek megbízható információi arról, hogy történtek ilyen hajtóvadászatok” – tette hozzá a BfV elnöke. Azzal a több televízióban bemutatott és az interneten megjelent videófelvétellel kapcsolatban, amelyen tüntetők üldöznek egy külföldinek tartott férfit, elmondta: nincsenek bizonyítékok arra, hogy a felvétel eredeti.

Óvatos értékelésem szerint jó okok szólnak amellett, hogy célzottan hamis információról van szó, amely valószínűleg azt szolgálja, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét a chemnitzi gyilkosságról” – mondta Hans-Georg Maaßen.

A hajtóvadászatról szóló beszámolók a szászországi nagyváros központjában augusztus 26-án tartott, nem bejelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak. A Bild akkor a hírportálján azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy „hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak”. A megmozdulásokat egy augusztus 26-ra virradóra történt halálos késelés váltotta ki, az áldozat egy 35 éves német férfi, a gyanúsítottak menedékkérőként érkeztek az országba, valószínűleg Irakból és Szíriából, ketten előzetes letartóztatásban vannak, a harmadikat körözik.

A nem bejelentett tüntetésen történtek jellemzésére Angela Merkel kancellár is használta a hajtóvadászat kifejezést. 

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök szerdán a drezdai tartományi gyűlésben elmondott beszédében kiemelte: „nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom” Chemnitzben, és a történteket csak akkor lehet feldolgozni, ha az általánosítás helyett a tárgyilagosság nyer teret.

Így tudomásul kell venni, hogy nem a többséget képviselik mindazok, akik erőszakoskodtak, gyűlölködtek, vagy éppen náci üdvözlésre lendítették karjukat a gyilkosság miatt tartott demonstrációkon. Ezek a tüntetők szélsőjobboldaliak voltak, a szélsőjobb pedig a német „társadalmat fenyegető legnagyobb veszély” – mondta a szászországi miniszterelnök.

(MTI)

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. szeptember 07. 20:52
Az USA katonai jelenlétének növekedését tervezi Németországban: https://vilagpanorama.hu/2018/09/07/az-usa-katonai-jelenletenek-novekedeset-tervezi-nemetorszagban/
bellone
2018. szeptember 07. 17:06
Ez nagyon durva. A tartományi miniszterelnök után a szolgálat is cáfol. Sőt: a szolgálat megszólalt. Úgy sejtem, az inga elindul visszafelé.
balbako_
2018. szeptember 07. 16:29
A német állapotokat az ARD mutatja. Csakúgy mint nálunk az izzadós Bánó hazudozásai a Göncz kifütyülésekor, ugyanezt az eszközt használják a németek is. Folyamatosan. Volt amikor "összecserélték a félmilliós CÖF tüntetést az opera előtt ágáló tízezres (tán a fele volt csak igaz) komcsi hőzöngőkkel, de soha sem helyesbítettek. Ilyen a libsi, csal, lop, hazudik.
Világpanoráma
2018. szeptember 07. 16:18
Egy utolsó csúcstalálkozó megállíthatja az Idlib elleni harcot ? https://vilagpanorama.hu/2018/09/07/egy-utolso-csucstalalkozo-megallithatja-az-idlib-elleni-harcot/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!