Újra támad az USA a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban

2018. július 11. 07:36

Újabb lista jelent meg azokról a kínai termékekről, amelyekre az Egyesült Államok védővámot tervez kivetni. A kereskedelmi konfliktus folytatódik.

2018. július 11. 07:36

Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni – derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.

A védővámmal sújtandó termékek listáját Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója hivatala állítja össze.

A kiszemelt termékek között szerepel többféle élelmiszer, kutya és macskaeledel, élvezeti cikk, például dohánytermékek, gumiabroncsok, vegyszerek, textíliák, fémek, elektronikus berendezések, tv-készülékek alkatrészei, összesen több mint hatezer termék. Ezekre Robert Lighthizer 10 százalékos védővámot javasol kivetni.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt közölte újságírókkal, hogy döntés egyelőre nem született a védővámokról, a hivatal most várja a hozzászólásokat és véleményeket, majd várhatóan augusztus 31. után hoz végleges döntést.

Az amerikai kormányzat a múlt pénteken vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. Peking azonnal válaszlépéseket tett és ugyanilyen értékű amerikai árura vetett ki védővámot.

Robert Lighthizer kedden este kiadott közleményében a kínai válaszlépésre teendő ellenlépéssel indokolta a további tervezett védővámokat. Ahogyan fogalmazott: Kína „minden nemzetközi jogalap és indoklás nélkül” vetett ki 34 milliárd dollár értékű amerikai árura vámokat.

Donald Trump amerikai elnök június 15-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre. Július 6-tól 34 milliárd dollárnyi Kínában gyártott terméknél emel vámot, majd a következő két hétben a büntetővámmal sújtott termékek értéke további 16 milliárd dollárral emelkedik. Donald Trump akkor azt mondta, hogy „a szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékre”.

A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium jelezte, hogy a válaszlépésről tájékoztatja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO). A minisztérium szóvivője rámutatott arra, hogy Kína továbbra is a szabadkereskedelem pártján áll, és hogy az amerikai termékekre kivetett büntetővám reakció arra a washingtoni lépésre, amelyek sértik Kína nemzeti érdekeit.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2018. július 11. 11:09
Hogy meddig tart és ki nyeri azt nem lehet tudni. Lehet, hogy majd egy harmadik fél. De ha ez tényleg komolyra fordul akkor itt a vége a globalizációbak, multikultinak és a neolib korszaknak. Fukuyama nagyon mellétippelt. Érdekes küzdelem lesz.
Világpanoráma
2018. július 11. 09:37
Trump az amerikai katonai kiadások visszatérítését kívánja: https://vilagpanorama.hu/2018/07/11/trump-az-amerikai-katonai-kiadasok-visszateriteset-kivanja/
misfits
2018. július 11. 09:03
Aki Kínát dicséri értem az okát és teljesen tisztelem őket. Ne induljunk ki téves dolgokból. Kína, Japán és az EU+Kanada nagy mértékben függ a nyersanyag importtól. A Földön egy ország van ami kibír egy totális kereskedelmi háborút mind a négy entitás ellen. Nézzük csak meg az olaj, gáz, fa, termőföld, állatállományt, uránt, nehézfémeket. Ha lezárjuk az összes határt és senki nem hozhatna be semmilyen nyersanyagot akkor az USA 100 évig bírná legalább míg Kína, EU, Kanada, Japán belerokkanna. Az Usaban meg belső fogyasztást ösztönző politikával boldogan élne. Mindenki jobban függ az Usatol, mint az Usa bárkitől. Ezeket gazdasági adatok alapján mondom és bárki hozzáférhet.
tizuii
2018. július 11. 08:13
kína nem oroszország, nem az ejrópaji junijó, ha megelégelte az jusákokat odacsap, és az fájni fog az biztos ,még nekünk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!