Trump ismét leváltott egy kormánytagot

2018. március 29. 07:32

Donald Trump menesztette a veteránügyi minisztert és helyére a Fehér Ház főorvosát jelölte.

2018. március 29. 07:32

Donald Trump amerikai elnök szerdán délután menesztette David Shulkin veteránügyi minisztert, és helyére a Fehér Ház főorvosát, Ronny Jackson ellentengernagyot jelölte, aki a mindenkori amerikai elnök egészségét felügyeli.

Shulkin menesztése nem volt váratlan, az amerikai sajtó hónapok óta arról írt, hogy előbb-utóbb leváltják az előző elnök, Barack Obama által kinevezett tárcavezetőt. A meglepetést inkább a jelölt személye keltette, eddig ugyanis szinte kizárólag Rick Perry energetikai miniszter neve hangzott el lehetséges utódként.       

Ronny Jackson az amerikai haditengerészet ellentengernagya, aki George W. Bush elnöksége óta dolgozik a mindenkori amerikai elnök személyes orvosaként, vagyis Trump elődjének, Barack Obamának is ő volt a személyes orvosa. Az elnök közleménye szerint Jackson admirális magasan képzett és alkalmas a tisztség betöltésére, katonaként saját szemével látta a veteránok óriási áldozathozatalát, és jól tudja, hogy az ország mivel tartozik nekik.

Donald Trump egyúttal megköszönte David Shulkinnak, hogy támogatta a háborús veteránok megsegítését szolgáló új törvényt. A menesztett tárcavezetőt korábban sok bírálat érte. Az előző ciklusban a veteránügyi minisztériumban zűrzavar uralkodott, a háborús veteránok egészségügyi és nyugellátása sem volt zökkenőmentes. Az 58 éves Shulkint személyes bírálat is érte: Dániában és az Egyesült Királyságban járva az idén februárban ugyanis teniszbajnokságokra fogadott el ingyenjegyet, és – kabinetfőnöke hamis adatszolgáltatásának köszönhetően – a felesége utazását is kormányzati pénzből fedezte. Shulkin visszafizette ugyan az összeget, de elveszítette politikai támogatottságát. Az új miniszterre kongresszusi meghallgatás vár, s csak azután nevezheti ki az elnök.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2018. március 29. 12:10
A semjén mi az anyja keservét keres még mindig a közéletben?
kozmosz
2018. március 29. 12:06
Jól tette.
VakzKommondor
2018. március 29. 10:33
Van aki még kitart emellett az elmebeteg mellett? Ne adjuk kölcsön a szíjártót. Az elég hülye hozzá.
navis praetoria
2018. március 29. 07:51
Amerikában Incitatus, Caligula lova is lehetne elnök, mégis elég jól elműködne. A kongresszus, az adminisztráció és az államok teljesen jól elkormányoznák. Csak néhány apróbb változtatás kellene az alkotmányban. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!