Pence: Amerika nem tett engedményeket a tárgyalásokért cserébe

2018. március 09. 18:30

Észak-Korea annak ellenére hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy Washington nemcsak engedményeket nem tett, hanem fokozta is a nyomásgyakorlást Phenjanra – mondta Mike Pence amerikai alelnök.

2018. március 09. 18:30

Az amerikai alelnök pénteken közleményben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nulla engedményt tett Észak-Koreának a tárgyalásokért cserébe. 

Mike Pence leszögezte: Észak-Korea annak ellenére hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy Washington nemcsak engedményeket nem tett, hanem fokozta is a nyomásgyakorlást Phenjanra. Kiemelte: a phenjani meghívás egy csúcstalálkozóra annak bizonyítéka, hogy működik Donald Trump elnöknek a kommunista rezsim elszigetelésére irányuló stratégiája. 

Az afrikai körúton tartózkodó Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is nyilatkozott. A kíséretében lévő újságíróknak azt mondta: a csúcstalálkozót az észak-koreai vezető magatartásában bekövetkezett „drámai változás” tette lehetővé. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Donald Trump azért fogadta el a csúcstalálkozóra szóló meghívást, mert Kim Dzsong Un meglepően „előremutató” hozzáállást tanúsított a dél-koreai küldöttséggel folytatott phenjani megbeszélésein. Ez – Tillerson szavai szerint – nagyon meglepte az Egyesült Államokat. A miniszter szerint Kim Dzsong Un valóban tárgyalni akar. 

Üdvözölte a várható találkozót az amerikai képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetője, Ed Royce, valamint a befolyásos dél-karolinai republikánus szenátor, Lindsey Graham is. 

Royce szerint az Észak-Korea ellen hozott szankciók kezdenek működni, és a kormányzat még több diplomáciai eszközt igénybe vehet, miközben a törvényhozók fenntartják a nyomásgyakorlást. A politikus közölte: a várható csúcstalálkozóról a Fehér Ház nem tájékoztatta előzetesen a törvényhozókat.

Lindsey Graham Twitter-bejegyzésben fejezte ki, hogy Trump elnök „kemény fellépése Észak-Korea és nukleáris agressziója ellen, évtizedek óta először tölt el a legszebb reményekkel, hogy ezt a fenyegetést békés úton lehet megoldani”. A szenátor egyúttal figyelmeztette Kim Dzsong Unt, nehogy megpróbáljon „játszadozni az amerikai elnökkel, mert az az észak-koreai rezsim végét jelentené”.

Donald Trump csütörtökön – dél-koreai közvetítéssel – fogadta el Kim Dzsong Un csúcstalálkozóra tett javaslatát. A politikusok május végéig ülhetnek tárgyalóasztalhoz.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2018. március 09. 20:19
A pojáca és a diktátor.A nagy találkozás.
Apáczai
2018. március 09. 18:55
Nem is kell engedményeket tennie, mert egy atomhatalommal tárgyal. Azzal ül le alkudozni, akiket eddig lenézett, semmibe evett és akinek eddig fenyegetéssel próbált diktálni. Most tárgyalni fog. Ez azért nem csekély különbség. Végül Észak-Kórea malmára hajtja a v9izet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!