Nemzeti kincs lett A Szodoma százhúsz napja

2017. december 20. 14:53

A francia kulturális tárca szerdán nemzeti kinccsé nyilvánította Sade márki hírhedt regényét, A Szodoma százhúsz napját.

2017. december 20. 14:53

Leállították Sade márki A Szodoma százhúsz napja című pornográf regényének árverését, miután szerdán a francia kulturális tárca nemzeti kinccsé nyilvánította.

Donatien Alphonse François, Sade márkija 1785-ben vetette papírra A Szodoma százhúsz napja című regényét egy több mint tíz méter hosszú pergamentekercsre, miközben börtönbüntetését töltötte a hírhedt Bastille-ban. A szexuális perverziókat módszeres alapossággal bemutató írást szerdán bocsátották volna árverésre, ám a francia kulturális minisztérium azonban nemzeti kincsnek nyilvánította Sade márki kéziratát és a szürrealizmus teoretikusaként számon tartott esztéta, André Breton négy munkáját is. A felbecsülhetetlen értékű kéziratoka a rendelkezés értelmében forgalomképtelenek, nem lehet őket külföldi vásárlóknak értékesíteni. Egyes becslések szerint Sade márki művének kézirata akár kétmilliárd forintot is érhet. 

A márki, aki a francia forradalom kitörésekor, 1789-ben kiszabadult a Bastille-ból, egykori cellájában hagyta a regényt, amelyet csak később találtak meg és adtak ki. Az elbeszélés cselekménye egy elzárt világban játszódik, ahol a hatalom négy kényúr kezében van. Az írás az összes létező nemi perverziót felvonultatja és a korabeli törvények alapján kiszabható büntetések súlyossága szerint csoportosítja azokat.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2017. december 21. 09:34
érdekes könyv
zakar zoltán béla
2017. december 20. 20:18
S Gergő ....omja, mit Micron kiállít a Louvre-ban!
balbako_
2017. december 20. 19:52
Miféle "kincs" a szadista aberrációk és perverziók könyve?
polnemkor
2017. december 20. 18:31
Egy jó blogról: http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2015/12/a-francia-forradalom-igazi-arca.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!