Idén több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg az oroszok

2017. december 20. 18:22

Idén több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg az orosz biztonsági szolgálatok – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden Moszkvában. Az orosz elnök figyelmeztetett: a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban.

2017. december 20. 18:22

Ebben az évben több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszország biztonsági szolgálatai – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában. Putyin az orosz biztonsági szervek napja alkalmából beszélt erről, amely az idén egyúttal a cseka megalapításának 100. évfordulója is. A VCSK vagy cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt. 

A centenárium alkalmából a moszkvai Lubjankán ellenzéki tüntetést rendeztek, amelynek részvevői kifogásolták a cseka és a jelenlegi orosz biztonsági szolgálatok közötti jogfolytonosságot. A rendőrök őrizetbe vették Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját, aki egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott, valamint két fotóst és a Dozsgy ellenzéki online tévécsatorna kétfős forgatócsoportját.

Vlagyimir Putyin a hivatalos ünnepi megemlékezésen egyebek között hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan határozottan fog fellépni a nemzetközi terrorizmus gócai ellen, ahogy azt Szíriában tette. Arra figyelmeztetett, hogy a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban, ezért, mint mondta, a felderítésnek és az elhárításnak mindent el kell követnie az ország politikai és társadalmi életébe történő idegen beavatkozás ellen.

A belügyi dolgozók napját Borisz Jelcin elnök rendelkezése alapján 1995 óta ünneplik meg december 20-án. Korábban, a Szovjetunióban ezen a napon a cseka megalakításáról emlékeztek meg nem hivatalos formában. Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszijaszkaja Gazeta című kormánylapnak elmondta, hogy 1933 és 1939 között az állambiztonsági szervek 22 618 alkalmazottja esett a sztálini üldöztetések áldozatául.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2017. december 21. 07:35
Oroszországban 30 millió muszlim él, csak Moszkvában 2 millió. Néha kimennek az utcára imádkozni, képzeljük el, hogy a Hősök terétől a Deák térig, a Blahától az Oktogonig mindenhol szőnyeg és ember.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. december 20. 22:14
Csodálatos fantasztikus. Csak és csak is oroszország alattvalója szeretnék lenni ezek után. Foggalmam sincs mások foglalkoznak e a kérdéssel biztos nem. I láv yú oroszország. keményfaszú vagy, te kellesz.
3M..
2017. december 20. 18:53
Őszintén bízom benne, hogy Oroszország ébersége soha nem lankad. Az Elnök úr is tudatában van annak hogy ha csak egy is sikerül, könnyen megismétlődhetne a Beszláni túszdráma. Erre soha többé nem kerülhet sor! Túl értékes ma már egy, az evolúció csúcsán álló fehér keresztény európai ember ahhoz, hogy terroristák áldozatává válhasson. Oroszország teljes, mindent elsöprő erejével kellene szembenézzen az, aki ilyesmire adná a fejét. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!