A feminizmus az év szava

2017. december 13. 16:00

A Merriam-Webster szótár kiadója szerint 2017 „nagy év” volt a feminizmus szó számára.

2017. december 13. 16:00

Tavaly a „szürreális”, idén pedig a „feminizmus” lett az év szava a Merriam-Webster amerikai szótárszolgáltatónál – adja hírül a Fox News.

A cég szóvivője, Peter Sokolowski szerint 2017 „nagy év” volt a feminizmus szó számára, a szóra való keresések száma 70 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest. „A feminizmus egy jelentős mozgalom, de a szót használják specifikus jelentésben is: mit jelent pontosan feministának lenni? Szerintem ezek azok a kérdések, melyek miatt az emberek rákeresnek a szótárban” – tette hozzá.

A feminizmus először Noah Webster egy 1841-es szótárában jelent meg az angol nyelv történetében. „Akkoriban ez egy nagyon új szó volt. Az ő definíciója nem az, amit mi ma értünk alatta” – ismerette a szó történetét Sokolowski. Hozzátette: a XIX. században a feminizmus orvosi szakkifelyezés volt, főleg pszichológiai kontextusban használták a fejlődő tizenévesekre értve.

Ma a Merriam-Webster a feminizmust „a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségével” határozza meg, hozzátéve, hogy a feminizmus „a nők jogaiért és érdekeiért áll ki.” 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. december 14. 08:41
Ha ezalatt a "feminizmus nagy éve alatt - az értik, hogy tort ült a hülyeség, akkor stimmel!
74bro
2017. december 13. 18:11
A feminizmus, ha a valóságban megmutatkozó tüneteit górcső alá vesszük, úgy viszonyul a női egyenjogúság iránti elkötelezettséghez, mint ordas sovinizmus a természetes hazaszeretethez. Sohase feledjük, ha egy eszme ilyen eltorzult túllihegéséről van szó, amely egy ponton mindig a valamiértből a valami ellenbe megy át: Krisztus nevében is öltek és kínoztak, pedig az ilyen cselekedetek éppen hogy nem visszavezethetők az evangéliumra. A feminizmus egyébként kimondottan a kései európai férfi találmánya,s egy olyan képet közvetít a nőkről, amely problémás lelkületű, anyakomplexusos művész-intellektuális férfiak vágyálmaiban fogant meg - ezt teszi magáévá a "hűséges nőnemű tanítvány", aki ott ül minden mester lábánál, s aki aztán eme Übervater tanait hirdeti szenvedélyesen, és persze kritikára képtelenül.
zakar zoltán béla
2017. december 13. 17:42
Mit szól ehhez Karácsony Végkép' Gergely nyelvpartizán?
Senye Péter
2017. december 13. 17:04
Ma a 'szakkifelyezés' a legkedvesebb szavam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!