Merkel: Tárgyalunk, célunk a Jamaica-koalíció megkötése

2017. október 08. 12:57

Kormányalakítási tárgyalásokat kezd a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU – jelentette be Angela Merkel szombaton. A politikus célja a Jamaica-koalíció megkötése.

2017. október 08. 12:57

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség – jelentette be Angela Merkel, a CDU elnöke a hétvégén. A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union, JU) drezdai konferenciáján szombaton elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja.

A politikus eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről. A JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért az FDP-vel és a Zöldekkel kell tárgyalni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil kormány” alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.  

CDU/CSU-FDP összetételű koalíció már volt, de a Zöldekkel még nincsenek tapasztalatok, ezért – mondta Merkel – a CDU-nak a JU kezdeményezésének megfelelően rendkívüli pártkongresszuson kell elfogadnia a koalíciós szerződést, ha sikerre vezetnek a tárgyalások. Előbb viszont a CDU és a CSU viszonyát kell rendezni, legfőképpen a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felső határ ügyében kell megállapodásra jutni – mondta a CDU elnöke. Kiemelte, hogy a két párt vezetőinek vasárnapi tárgyalásán „egy kis jó szándékkal” rendezni lehet a vitákat.

A testvérpártok egyeztetése vasárnap délelőtt kezdődött a CDU berlini székházában. A CDU küldöttségét Angela Merkel, a CSU küldöttségét Horst Seehofer pártelnök, bajor kormányfő vezeti. Az első tárgyalások az FDP-vel és a Zöldekkel várhatóan csak az október 15-ei alsó-szászországi tartományi parlamenti választás után kezdődnek, ha a CDU-nak és a CSU-nak sikerül megállapodnia a vitatott ügyekben és egységes irányvonalat tudnak kidolgozni a koalíciós tárgyalásokra. Arról egyelőre nem szivárogtak ki információk, hogy a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső korlát kérdésében milyen kompromisszumról lehet szó.

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. október 09. 08:45
Csak fegyverrel lehet megállítani a beáramlást.. Akár tetszik akár nem ezt ki kell mondani .. Elég volt a nép hülyítéséből.
áfonya
2017. október 09. 08:22
Európa lett a terroristák pihenő helye ,kapnak ellátást sőt simogatást , időnként neki mennek a helyt adóknak . Brüsszel a terrorista elosztó központ.... Brüsszeli kommunista banda is terror központ ,eus nemzet államoknak neki mennek ,kizsigerelik .
áfonya
2017. október 09. 08:13
Hatvanmillió afrikai fenyegeti Európát.. Csürhe simogató kommunisták az összelopott vagyonukkal elszöknek ,merkel juncker is ..Európára telepített megszállókat hátra hagyva...2018 választási győzelemért harcolnak minél több lopott vagyonnal meglóghassanak. Mérvadó nemzetközi tanulmányok szerint százmilliós tömegek kelhetnek útra a következő évtizedekben. NATO- és ENSZ-jelentések pedig azzal számolnak, hogy Fekete-Afrikából 2020-ig 60 millió migráns veszi útját Európa irányába. Századunk közepéig készített előrejelzésében az Egyesült Királyság kormányzati dokumentuma hosszabb távon akár félmilliárd ember elvándorlását vetíti elénk. A problémára belátható időn belül nincs megoldás az elemzések szerint. http://magyaridok.hu/belfold/hatvanmillio-afrikai-fenyegeti-europat-2315410/
Senye Péter
2017. október 08. 23:53
Csak a Jamaica zászló ihlette német kormánykoalíción túl ne akarják a jamaicai címer 'out of many, one people' jelmondatát is ráerőszakolni az EU-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!