Trump: A „Maduro-diktatúra” azonnal bocsássa szabadon a politikai foglyokat

2017. augusztus 02. 07:40

Maduro venezuelai elnök „személyesen felelős” a börtönbe vetett ellenzékiek épségéért és biztonságáért – jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök szerint „a Maduro-diktatúrának” azonnal szabadon bocsátania a politikai foglyokat.

2017. augusztus 02. 07:40

Nicolás Maduro venezuelai államfő „személyesen felelős” a börtönbe vetett ellenzékiek épségéért és biztonságáért – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök kedd este arra reagálva, hogy Venezuelában letartóztattak két ellenzéki vezetőt. A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint az elnök leszögezte: Leopoldo López és Antonio Ledezma – a két letartóztatott ellenzéki – politikai fogoly, és „a venezuelai rezsim törvényellenesen tartja fogva őket”. 

Az Egyesült Államok szerint Maduro – aki néhány órával korábban nyilvánosan közölte, hogy fellép a politikai ellenzék ellen – személyes felelősséget visel Lopez és Ledezma egészségéért és biztonságáért” – fogalmazott Trump. Az elnök élesen elítélte „a Maduro-diktatúra” tetteit és a valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására szólította fel a venezuelai államfőt. 

Az Egyesült Államok hétfőn szankciókat vetett ki Nicolás Maduróra a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos caracasi vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat. A választásokat az ellenzék bojkottálta, majd a demokrácia elleni lépésnek minősítette. 

A venezuelai kormányzathoz közelállónak tartott caracasi legfelső bíróság döntése kimondta: a két letartóztatott ellenzéki politikus azzal, hogy politikai tartalmú nyilatkozatokat tett és beszélt a média képviselőivel, megsértette a házi őrizet szabályait, tetézték ezt azzal, hogy megpróbáltak elmenekülni az országból. A kormányzat biztonsági szolgálata erre hivatkozva éjjel vitte el otthonukból, és vetette börtönbe őket.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
аvmanster
2017. augusztus 02. 09:39
csak az a kérdés van-e titkos megállapodás Putyinnal és Kinával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!