Steve Bannon: A Trump-elnökség, amiért küzdöttünk és megnyertük, befejeződött

2017. augusztus 19. 18:45

Az elnök stratégiai főtanácsadójának lemondásával egy új fejezet köszönt be a Donald Trump-érában. Bannon szerint Trump markáns véleményét el akarják majd nyomni, de jómaga „Bannon, a Barbár” módjára tervezi szétzúzni az ellenséget a Breitbart segítségével.

2017. augusztus 19. 18:45

Stephen K. Bannon: az ember, aki igen jelentős szerepet játszott annak a programnak kidolgozásában, amely Trumpot – sokak meglepetésére – egész az elnökségig juttatta. A stratéga lemondásával viszont egy új fejezet köszönt be Donald Trump elnökségében. Lássuk be: ismerve Trump természetét, ami ezután jön, elég kis valószínűséggel nevezhető majd „hagyományosnak”, még akkor is, ha kevésbbé lesz megosztó – ami Bannon szerint kulcsfontosságú volt az Ovális Irodáért folytatott játszmában.

„A Trump-elnökség, amiért küzdöttünk és megnyertük, befejeződött” – nyilatkozta Bannon pénteken, nem sokkal azután, hogy bejelentette távozását. Hozzáfűzte: „Még mindig rendelkezünk egy nagy mozgalommal, és valamit kihozunk ebből a Trump-elnökségből. De AZ az elnökség véget ért. Ez más lesz. Lesznek itt mindenféle csatározások, lesznek jó napok és rosszak is, de AZ az elnökség véget ért.”

Vissza a Breitbarthoz

Bannon azt mondta, visszatér a Breitbart vezetéséhez. Az ex-főtanácsadó a jobboldali médiavállalat élén állt egészen múlt augusztusig, amikor kampányának vezető pozíciójára lépett. Bannon személyére ott nagy szükség volt, hiszen a kampány épp a mélypontján volt, messze a felmérésekben dupla annyi ponttal rendelkező Hillary Clinton mögött.

Ivanka és Jared mellett

Mindezek ellenére Steve Bannonnak sosem volt stabil helye Trump körül – számol be a The Weekly Standard. Trump programjának és hangvitelének formálása nem egyedül az ő munkája volt – az elnök lánya és veje, Ivanka és Jared is ezt a munkakört látták el. Bannon nyíltan hangoztatta kritikáját azokkal a Trump-közeliekkel szemben, akiket globalistának vagy liberalistának tartott, ráadásul az elnök szőrét is felborzolta a Bannon-ra irányuló korai figyelem. A neki ítélt Time magazin borító kimondottan nem nyerte el Trump tetszését.

Évfordulón szakítani

Bannon azt nyilatkozta, hogy a távozása saját döntés, amit kimondottan a Trump-kampányhoz való csatlakozásának évfordulójára időzített – ez augusztus 14-re esett. A charlottesville-i események és az ezt követően kialakult politikai helyzet fényében Trump, John Kelly és Bannon egyetértekkek távozásának elnapolásában egészen a következő hét végéig.

Bár Bannon távozása önkéntes volt, mióta Kelly lépett a kabinetfőnök pozíciójába, várható volt, hogy Bannon napjai a Nyugati Szárnyban meg vannak számlálva. A rendszert átvizsgálva Kelly fülébe került többször is, hogy Bannon egy afféle széthúzó-erőként funkcionál, gyakran olyan kiszivárgó információk forrásaként, amik Trump ellenségeinek aláaknázását segítik.

„Mostantól csak Trump marad” – nyilatkozta Bannon. „Útja céljai, mint például a gazdasági nacionalizmus és a bevándorlás felé, valamint szabad »mozgásához«… ahhoz, hogy bármit képes legyen véghezvinni – főleg a nagyobb dolgokat értve itt, mint a fal, a nagyobb, átfogóbb dolgokat, amikért harcoltunk – annyival nehezebb lesz.”

Trump „hagyományosabb” lesz

Az ex-főtanácsadó szerint utódjai, akik ezután próbálják befolyásolni Trumpot, radikálisan más irányba igyekeznek majd terelni az elnököt. Véleménye szerint moderálni fogják őt, főleg azt a tendenciáját korlátozzák majd, hogy saját – időnként markáns – véleményét kifejezze, pont azt a tulajdonságát, ami Bannon szerint megnyerte neki az elnöki pozíciót. „Szerintem sokkal »hagyományosabb« lesz” – fűzte hozzá az egykori főtanácsadó.

Bannon számára a harc azonban csak most kezdődik, saját szavaival élve „felajzottnak és szabadnak” érzi magát és végre „rátehette a kezét a saját fegyvereire”. Kijelentette, hogy „Bannon, a Barbár” módjára fogja szétzúzni az ellenzéket. Ércesen hozzátette:

„Egy kiba***ott gépet építettem a Breitbarttal. Úgy térek vissza, hogy tudom amit tudok és felpörgetem azt a gépezetet.”

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autós csoki
2017. augusztus 19. 22:21
A Breitbart kb. olyan komolyságú média, mint a 444 vagy annak idején a Budapest TV. Csak jobban jár Trump elnöksége azzal, hogy az ilyen bohócok eltűnnek körüle.
аvmanster
2017. augusztus 19. 21:09
szerintem a legnagyobb nehézség az, hogy már nem elég nagy az Egyesült Államok ahhoz, hogy versenyképesen labdába rúghasson. valamilyen nemzetközi együttműködésre szükség van. a legevidensebb gazdasági összefogás a számtalan területen együttműködő "öt szem" angolszász állam lehetne. USA, Ausztrália, Új Zéland, Britannia és Kanada. közülük Kanadában egy globalista áruló miniszterelnök van. Britanniának új partnerség kell az EU után. következő lépésként támogatni kell azokat akik belülről segitenek szétverni az EU-t. ez ugyanis Britannia távozása után félelmetes sebességgel fog átalakulni a negyedik Reiché. az EU-ból szabaduló országok között lehet megtalálni a gazdasági szövetség második hullámát. végül egy versenyképes szövetséghez szükség van még Oroszországra is. ez a legnehezebb, mivel le kell számolni hozzá a clintonista belső ellenséggel. másik oldalon oroszoknál is nagyon nagy a bizalmatlanság. de Kina mellett Oroszország idővel másodhegedűs poziciójába kerül. egy ilyen szövetség fel tudná venni a versenyt Kinával. különben Kina lesz a vezető szuperhatalom aránylag rövid időn belül. szerintem kicsi esély van arra, hogy összejön. de ki tudja.
hátakkor
2017. augusztus 19. 19:47
Nagy koponya, az kétségtelen.
Rugo
2017. augusztus 19. 19:20
Amerika igazi urai nem engedik a koncot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!