Putyin: A külföldi kémek fokozzák oroszországi tevékenységüket

2017. június 28. 22:23

Fokozódik az Oroszország ellen irányuló külföldi hírszerzés és a dezinformálás, valamint a kibertámadások és az ügynökbeszerzési kísérletek száma – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

2017. június 28. 22:23

A külföldi hírszerző szolgálatok fokozzák az Oroszország és szövetségesei elleni tevékenységüket és terrorszervezeteket is támogatnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) jaszenyevói főhadiszállásán.

Az elnök az "sz"-szolgálat, vagyis az „illegális külföldi hírszerzés” megalapításának 95. évfordulója alkalmából kereste fel az SZVR központját Moszkva délnyugati szélén. Az „illegális” hírszerző szolgálatot 1922. június 28-án hozták létre a szovjet-orosz belügyi népbiztosság politikai főosztálya külföldi osztályán.

Putyin szerint új módszerekkel folyik hírszerzés és a dezinformálás, valamint a kibertámadások és az ügynökbeszerzési kísérletek sorozata az orosz védelmi és gazdasági potenciál felderítése érdekében. Az elnök szerint kísérletek történnek az ország fejlődésének lelassítására, a konfrontáció kierőszakolására, a határ menti régiók destabilizálására, „Egyebek között eszközként használnak fel terrorista és szélsőséges szervezeteket is. Nem titok, hogy ezek némelyike gondos kiképzést kap, sőt, több állam szakszolgálatainak közvetlen támogatását élvezi” – mondta az prosz vezető.

Putyin hangot adott meggyőződésének, hogy a külföldi titkosszolgálatok megpróbálnak hatást gyakorolni az oroszországi társadalmi folyamatokra.

Az orosz elnök a hivatalosan közzétett adatok szerint 1985 és 1990 között maga is a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, az NDK-ban szolgált. Ezt követően alezredesi rangban dolgozott az Állambiztonsági Bizottságnál(KGB), ahol különböző beosztásokat töltött be a vezető operatív megbízottétól az első osztályvezető-helyetteséig. „A Szovjetunió külföldi hírszerző szerveiben végzett munkám éppen az illegális hírszerzéssel áll kapcsolatban. Tudom, hogy milyen emberek vannak ott” – jelentette ki Putyin egy szombati, az évforduló alkalmából sugárzott tévéműsorban. 

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. június 29. 08:17
Nem veletlen szitja ujra a hideghaborut a nyugat. Minden fronton.
edvind johnsson2.0
2017. június 28. 23:07
Na már Oroszországot is megtámadták a kiberek Amerika után. Lehet, hogy ezek befolyásolták az USA-ban az elnökválasztást., és nem az oroszok?
VakzKommondor
2017. június 28. 22:49
Nocsak. Fogadni merek, hogy ott is vett valami Göncöt a soros fia. Sőt egy üres rozét is!!! Vesszen a hanyatló nyugat !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!