Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Tőzsdei spekuláns állhat a dortmundi csapat elleni támadás mögött

2017. április 21. 10:12

A német rendőrség letartóztatott egy 28 éves német-orosz állampolgárságú férfit, őt gyanúsítják a dortmundi focicsapat elleni merénylettel. A gyanú szerint Sergej W. nem terrortámadást követett el, hanem saját tőzsdei érdekei miatt támadt rá a csapatra.

2017. április 21. 10:12

A német rendőrség letartóztatott egy 28 éves, német-orosz állampolgárságú férfit a dél-németországi Tübingen közelében, őt gyanúsítják a Borussia Dortmund labdarúgó-csapata elleni merényletek elkövetésével. A gyanú szerint a Sergej W. nevű férfit nem terrorizmus motiválta, hanem spekulált a csapat tőzsdei részvényeivel. A támadás napján vásárolt egy opciós jogot arra, hogy a csapat 15 ezer részvényét darabjaiért 78 ezer euróért eladhassa, amivel sokat nyert volna, ha a támadás miatt a csapat részvényei sokat esnek – írja a Deutsche Welle

A férfi ugyanabban a szállodában tartózkodott, mint a csapat, szobája ablakából pedig rá lehetett látni azokra a helyszínekre, ahol a robbantások történtek.

A Bild című német lap értesülése szerint a férfi elismerte tettét. Az MTI összeállításából az is kiderül: a férfi tőzsdei ügyletét hitelből finanszírozta, és annak a szállodának az internetkapcsolatán keresztül bonyolította le, ahol a csapat az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre készülve megszállt. A közreműködő pénzügyi közvetítő cégnél gyanúsnak találták az ügyletet, pénzmosásra gyanakodtak és bejelentést tettek a rendőrségnél.

A szövetségi legfőbb ügyészség közlése szerint a férfi még márciusban foglalt szobát a Hotels L'Arrivée nevű szállodában, és április 9-én érkezett meg. A Bild arról is ír: a szálloda alkalmazottjainak szúrt szemet, hogy a férfi furcsán viselkedett a támadás utáni felfordulásban, szokatlanul nyugodt volt ugyanis. Az ő jelzésükre került a hatóságok látókörébe a férfi. 

Elképzelhető, hogy a merényletet nem egyedül hajtotta végre, két további feltételezett bűntársasát is keresik még a hatóságok.

A legfőbb ügyészség közleményében felidézték, hogy a helyszínen találtak három, azonos szövegű levelet, amely ugyan szélsőséges iszlamista háttérre utal, de ez a szöveg elemzése alapján „erősen kétséges”. Előkerült egy szélsőjobboldali háttérre utaló írás is, de semmi sem utal arra, hogy az elkövetőtől származik - áll a közleményben.

Mint ismert: április 11-én este három robbanószerkezet lépett működésbe a Borussia Dortmund csapatszállító buszának közelében, amikor azzal a szállodából a stadionba indult a csapat az AC Monaco elleni BL-meccsre. A támadásban az egyik játékos és egy rendőr is megsérült, a mérkőzést pedig másnapra halasztották. (DW / MTI / Bild)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. április 21. 23:05
"szokatlanul nyugodt volt ugyanis" A kollektív idegbetegség eljutott arra a szintre, hogy aki nem hisztériázik, az gyanús.
pemete jakab
2017. április 21. 21:57
"A német rendőrség letartóztatott egy 28 éves német-orosz állampolgárságú férfit, " A Fidesz hány orosznak adott letelepedési engedélyt kötvényért cserébe?
Droite
2017. április 21. 16:58
A tobbi europai muszlim terrortamadasok mogott is tozsdespekulans all! Tehat a cim helyesen. A Dortmundi terrortamadas mogott egy masik tozsdespekulans allhat!
duzur
2017. április 21. 13:30
Rémség ! Lehet, hogy elektrónikában nagyon kiismerte magát, de, hogy feltünö összeggel manöverezett egy bankban, nagy butaságra utal. (A nyomozáshoz nagyon nem értett.) Szerencsére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!