Felszólalt a migránspárti tüntetésen a röszkei plébános

2017. április 18. 10:41

Liszkai Tamás röszkei plébános szerint a társadalom nem mondhat le a politika fölötti kontrollról és felelősséget kell vállalnia a kényelmetlen helyzetekben is.

2017. április 18. 10:41

Felszólalt a röszkei, migránspárti tüntetésen Liszkai Tamás, a település plébánosa. Húsvét és nagyszombat alkalmából Jézus elítéléséről és kereszthaláláról beszélt, majd a közéletről fejtette ki nézeteit.

Szerinte ha egy társadalom lemond a jogairól, a politika feletti kontrollról, az a társadalom gyenge, sebezhető, kiszolgáltatott lesz. A társadalmi intelligencia, erkölcs és lelkiismeret fejlesztése a társadalom, és nem a politika feladata.

A röszkei plébános szerint a tolerancia, jóindulat, megbocsátás nem politikai fogalom, nem a politikusoknak kell tanítania a társadalmat, hanem a társadalomnak magának kell ezt elsajátítania, hogy olyan közösség szülessen, amit a politika szolgál.

Liszkai hiányolta a szubszidiaritást, az alulról szerveződést, ami növelné a társadalom erkölcseit. Mindig a társadalom dönti el, mennyi hatalmat enged meg maga fölött.

Szerinte végtelenül kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt a határon. De itt vannak, és a társadalom nem fordíthatja el tőlük a tekintetét. Arról beszélt: a politikai vezetés azt szeretné, ha a társadalom nem foglalkozna a kényelmetlen dolgokkal. De ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé vállal felelősséget a környezetéért. Emiatt a társadalom egyre feszültebb lesz, de az ilyen társadalmakat a történelem könnyűnek fogja találni. A plébános kifejezte: tiszteli a Röszkére gyűlt tüntetőket, hogy a társadalom felé jelezni akarják: a saját felelősségről lemondani nem lehet. Ezt a felelősséget szerinte a társadalom nem adhatja át a politikának.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik