Kiruccant Putyin a sarkvidékre, most Finnországban találkozna Trumppal

2017. március 30. 15:47

Putyin orosz elnök szerdán az északi Ferenc József-földön járt, megerősítve Oroszország igényeit a térség olajkészleteire, majd továbbment Arhengelszkbe a sarkvidéki területek fejlesztéséről szóló találkozóra. Csütörtökön a finn elnökkel folytatott beszélgetésen azt mondta, kész találkozni Donald Trump amerikai elnökkel Finnországban.

2017. március 30. 15:47

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész lenne találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal az északi sarkköri országok finnországi csúcstalálkozóján. Putyin ezt Sauli Niinistö finn államfő felvetésére jelentette ki csütörtökön az észak-oroszországi Arhangelszkben, a sarkvidéki területek fejlesztéséről megrendezett nemzetközi tanácskozáson. 

A finn elnök a fórumon kérdésre válaszolva azt mondta, hogy megtiszteltetés lenne számára az első orosz-amerikai csúcs házigazdájának lenni, amire az orosz vezető azt válaszolta, hogy kész lenne részt venni egy ilyen találkozón. Korábbi jelentések szerint Putyin és Trump a G20-csoport július 7-8-án megrendezendő hamburgi csúcsán is találkozhat. Finnország májusban veszi át két évre az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét.

Északi kirándulás

Putyin szerdán az Oroszországhoz tartozó Ferenc József-földön járt, mielőtt továbbment az arhengelszki konferenciára. Az elnök sarkvidéki szigeteken tett látogatása szimbolikus erővel bír, Moszkva igényeire utal a térségben – számolt be a Euronews.

Putyin szerdán kijelentette, hogy nyitott a kölcsönös együttműködésre más országokkal a térség természeti erőforrásainak kiaknázásával kapcsolatosan. A jövőben elolvadó jégsapkák alatt rejtőzhet a Föld eddig fel nem fedezett olajkészletének negyede.

(MTI)

Fotó: Reuters

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. március 30. 19:55
Véreskezű kágébés g@ci, semmi több!
edvind johnsson
2017. március 30. 19:44
Na végre, találkozik a világ két vezetője, mire vártak eddig?
jolly77
2017. március 30. 19:27
Szlávcigányföld felemelkedik! :D Lassan eléri egy közepes méretű EU-s ország GDP-jét!! És ha okostelefont meg VR-szemüveget nem is, de gyártanak majd egy fasza kis kazettás magnót egy új orosz brand logója alatt, ami a legjobb lesz! Jajj a nyugatnak...
zakar zoltán béla
2017. március 30. 19:24
'Sz'olga, Rónai/y, Antónia ssssssssssttttttbbbbb, Trump, eladja hazáját, netán KGB ügynök?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!