Veresége után sem óhajt távozni Gambia diktátora

2017. január 20. 11:38

Háborúba torkollt az afrikai Gambia kormányválsága: a 23 éve hatalmon lévő Yahya Jammeh a választási veresége után sem kíván távozni a hatalomból. A szomszédos országok háborút indítottak ellene.

2017. január 20. 11:38
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Gambia apró ország Nyugat-Afrikában, a Gambia folyó mentén. Az országot teljesen körbeveszi a jóval nagyobb Szenegál.

Gambiát 23 éve vezeti Yahja Jammeh, 1994-ben katonai puccsal vette át az irányítást. Az elnök most váratlan vereséget szenvedett a 2016. december 1-jei választáson. Jammeh 39,6 százalékot, míg ellenzéki kihívója, Adama Barrow 43,3 százalékot szerzett.

A megválasztott elnök, Adama Barrow egyébként a kétezres évek elején Londonban élt, ahol ingatlanosnak tanult, és hogy tanulmányait finanszírozza, biztonsági őrként dolgozott egy áruházban.

Meggondolta magát

Jammeh először elismerte a vereségét, de december 9-én mégis bejelentette: hogy „választási abnormalitásokra” hivatkozva nem ismeri el az eredményeket és új választást tartana egy „istenfélő és független bizottság” szervezésében. Politikai válság tört ki, katonák szállták meg a nagyvárosokat, Jammeh tettét pedig számos szervezet elítélte az Afrikai Uniótól az ENSZ Biztonsági Tanácsáig.

A vereséget szenvedett elnök továbbra is ragaszkodik a hatalomhoz. Azt ígéri, ha lesz új választás, „én nem fogok csalni, de ellenem se csaljanak”. A gambiai hadsereg vezetése kitart Jammeh mellett. Az ország titkosszolgálata lekapcsolt három magánrádiót.

A helyzet mostanra tovább eszkalálódott: a nyugat-afrikai országokat tömörítő ECOWAS bejelentette, hogy az új elnököt be kell iktatni, különben hadsereget indítanak Gambiába Szenegál vezetésével. A távozás határidejének január 19-ét jelölték meg.

Nemzetközi beavatkozás

Jammeh azonban nem távozott a hatalomból, ezért 19-én, csütörtök este az ECOWAS bejelentése szerint a nyugat-afrikai szövetséges csapatok tankok kíséretében beléptek Gambia területére, ahol eddig nem találtak ellenállásra.

Ugyanezen a napon a megválasztott elnököt, Adama Barrow-t beiktatták hivatalába – de nem Gambiában, hanem a szomszédos Szenegál fővárosában, Dakarban.

Jammeh a péntekre virradó éjszaka a korábbi kormányának maradék tagjait is leváltotta és új tagokat szándékozik kinevezni.

A nyugat-afrikai országok megüzenték: Jammeh vagy távozik a hatalomból péntek délig, vagy pedig a szövetséges hadsereg fogja őt eltávolítani.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2017. január 21. 22:00
a focit szereti?
balbako_
2017. január 21. 08:44
Ez a fickó is liberális? (Vagy csak onnan veszi az ötletet?)
GV0917
2017. január 20. 20:04
Mr Jameh, miért nem mond le? Mert úgy szeretem a népemet, majd megeszem. (volt már ilyen)
Anti Komcsi
2017. január 20. 17:33
A bissau guineai útleveles maffiaszocialista pénzsikkasztók nem vele is bratyiztak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!