Gambia: kirabolta az államkasszát és lelépett az exelnök

2017. január 23. 14:03

Különös véget ért a gambiai válság: a nyugat-afrikai haderők által távozásra kényszerített exelnök, Yahja Jammeh az új elnök stábja szerint 11 millió dollárnyi pénzt söpört ki az államkasszából, mielőtt eltávozott volna Egyenlítői-Guineába.

2017. január 23. 14:03

2016 decembere óta tart a nyugat-afrikai kis ország, Gambia kormányzati válsága. Az országot egy 1994-es puccs óta irányító Yahja Jammeh mindenki meglepetésére elveszítette az elnökválasztást, de aztán úgy döntött, nem kíván távozni a hatalomból.

Elfogyott a levegő

Jammeh döntését többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Afrikai Unió is elítélte.

A nyugat-afrikai országok szövetsége ultimátumot adott neki a távozásra, de ez sem hatotta meg őt. Így a nyugat-afrikai szövetséges hadsereg bevonult Gambiába az elmúlt napokban, miközben a szomszédos Szenegálban beiktatták a választáson nyertes Adama Barrow-t (aki korábban áruházi biztonsági őr volt Londonban).

A behatoló hadsereg vasárnap érkezett a fővárosba, Banjulba, ahol sokan ünnepelték őket. Jammeh exelnök szombat éjszaka hagyta el Gambiát repülőn, Egyenlítői-Guineába távozva. 

Kifosztotta a kasszát

A hivatalát elfoglaló új elnök, Adama Barrow hivatala közölte: a jelek szerint Yahja Jammeh kifosztotta az államkasszát. A bejelentés szerint 11 milliónyi dollárnyi összeg hiányzik a kasszából, és ez rögtön pénzügyi válságba is döntötte Gambiát. Egy jelentés szerint egy csádi felségjelzésű repülőgép luxuscikkeket és számos járművet szállított el, szintén a volt elnök parancsára.

Ugyan a gambiai hadsereg és biztonsági erők eddig Jammeh uralma oszlopának számítottak, de a szomszédos országok haderejének bevonulása után, az új elnök érkezése előtt a védelmi főnök, Ousmane Badjie azt közölte: „Meg fogjuk mutatni Barrow-nak, hogy mi már egy másfajta fegyveres erő vagyunk, Istenre esküszöm”.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. január 24. 18:19
Tista kommunista tempó, vagy liberális. Anno Kossuth is ezt tette.
Text adósság
2017. január 24. 09:43
Semmi gond, MSZP/SZDSZ/Gubó bácsi csináltak 22.000 milliárd Ft adósságot és nem léptek le vele.
szancso
2017. január 24. 04:21
Jó ez a cikk, lehet szidni a magyarországi állapotokat, kinek, kinek beállítottsága szerint, de egyikőtők sem lát az orránál tovább. Vajon miért nem gondolkodunk el azon, hogy mi az oka annak, hogy Afrikából elindult ez a tömeg Európába? Mind az EU mind az Ensz küldi már év tizedek óta a felzárkozási segélyeket ezekbe az országokba, de senki nem ellenőrzi, hová kerül. A nagy része visszafolyik az éppen trónon ülő vezetők és kiszolgálói nyugaton lévő bankszámláira, melyeket nem igen szoktak zárolni. Az istenadta nép pedig csak szaporodik - ezt sem igen értem, hiszen a természet meggátolja ezt, ha az anya nem képes az utódott etetni -, éhezik, ezért útra kell egy jobb világ felé. Sajnos az Unió vezetőinek kisebb gondja is nagyobb ennél, hogy ezt megakadályozza.
ferimekegi
2017. január 24. 01:50
Ezek után már mindekinek világos, mi közös a fideszes, mszp maffiában? Miért tartja a fideszes, mszp maffia börtönben a HAZAFI Budaházyt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!