A francia legfelsőbb bíróság szerint nem jogszerű betiltani a burkinit

2016. augusztus 26. 16:25

A francia legfelsőbb bíróság (Conseil d'État) döntése szerint alapjogot sért, hogy Villeneuve-Loubet városa betiltotta a burkini, azaz az egész testet elfedő fürdőruha viselését. A döntés szerint a tiltás komolyan sérti a mozgás-, a vallás- és a személyes szabadságot. A többi hasonló ügyben is ilyen döntés várható.

2016. augusztus 26. 16:25

Alkotmányellenesnek találta a burkini, avagy az egész testet elfedő, főleg muszlim nők által viselt fürdőruha Villeneuve-Loubet városa általi betiltását a francia legfelsőbb bíróság (Conseil d'État) – írja a Politico. A bíróság szerint alapvető szabadságjogokat, így például a vallásszabadságot sérti a tiltás.

A bíróság szerint nem áll meg az az érvelés, hogy a burkini viselése fenyegetést jelent a közbiztonságra. A döntés egyelőre csak erre az egy ügyre érvényes, de más városok hasonló tiltásai is a bíróság előtt vannak, ezekben az ügyekben hasonló döntés várható.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2016. augusztus 27. 14:58
Ez pedig szabadon viselhető (még jó hogy).: http://www.seawatch.hu/buvarruhak/hosszu-neopren-ruha/capri-lady/hu/22975#product Mi a különbség?
drkovax
2016. augusztus 27. 12:39
De a keresztet ki lehet vetetni a nyakból és le lehet vetetni a falról ... Hol marad a dicső francia alkotmány alapeszméje a laicizmus és szekularitás ????
Bástyaelvtárs
2016. augusztus 27. 12:01
ez most hogy jön ide?
Tiszafa
2016. augusztus 27. 10:41
Bár csak megélhetném, hogy Trianon kastélya helyén mecset épülne..., mert legszebb öröm, a káröröm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!