Zászlófelvonás miatt bevitték a rendőrségre az EMNP csíkszeredai polgármesterjelöltjét

2016. június 03. 20:26

Romániában bevitték a Hargita megyei rendőrségre Tőke Ervint, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai polgármesterjelöltjét, amiért pénteken délután székely zászlót vont fel Csíkszereda főterén. A román rendőrök a zászlót levették, és bűnjelként magukkal vitték.

2016. június 03. 20:26

Bekísérte a Hargita megyei rendőrség Tőke Ervint, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszeredai polgármesterjelöltjét, amiért pénteken délután felvonta egy Csíkszereda főterén felállított zászlórúdra a székely zászlót – közölte az EMNP. Amint Tőke Ervin az MTI-nek elmondta, az EMNP mindössze egy négyzetméternyi területet bérelt a várostól a zászlórúd számára, és építési engedélyt kapott a hivataltól zászlórúd felállítására. A városháza közrendi bizottsága azonban kedvezőtlenül véleményezte a péntek délutánra már meghirdetett zászlófelvonási ünnepséget, Jean-Adrian Andrei prefektus pedig megtámadta a bíróságon a zászlórúd elhelyezésére vonatkozó építési engedélyt. 

A jelenlévők heves tiltakozása mellett távolították el a zászlót

Tőke Ervin elmondta: mind az építési engedély elleni prefektusi óvásról, mind pedig a zászlófelvonási ünnepség tiltásáról pénteken délelőtt szerzett tudomást. Hozzátette, a rendőrségről többször is felhívták, és figyelmeztették, hogy nem tarthatja meg a rendezvényt. Ezért a téren összegyűlt emberekkel közölte, hogy a ceremónia elmarad, de a zászlót felvonta, mert jogértelmezése szerint csak a bíróság függesztheti fel egy építési engedély érvényességét. A jelen lévő rendőrök ezt követően igazoltatták, majd bekísérték a rendőrségre, a zászlót pedig levették, és bűnjelként elvitték. Az egyik közösségi portálon közzétett filmfelvételen látszik, hogy a rendőrök a jelenlévők bekiabálásai közepette távolítják el a székely zászlót. 

A politikus elmondta, miután bekísérték a rendőrségre, jegyzőkönyvet állítottak ki, de megtagadta ennek az aláírását és átvételét, ezért nem is tudja, hogy pontosan mekkora összegű bírságot róttak ki ellene. 

Hatan pályáznak a csíkszeredai polgármesteri tisztségre

Az EMNP csíkszeredai önkormányzati képviselői 2013 februárjában vontak fel nagy méretű székely zászlót Csíkszereda főterén. A zászlóállítás per tárgyát képezte, de Tőke Ervin közlése szerint a zászlót még az ítélethirdetés előtt levették a korábbi helyéről, mert pünkösdkor épp oda állították fel a bérmáló Márton Áron püspököt ábrázoló szoborcsoportot. Hozzátette, nem kampányrendezvénynek tervezték a zászló újbóli felvonását. Április 20-án kérte és kedden kapta meg az építési engedélyt a zászlórúd felállításához, az azóta eltelt időre azért volt szükség, hogy kössön meg a zászlórúd rögzítésére öntött beton. 

A csíkszeredai polgármesteri tisztségre hat jelölt pályázik a vasárnapi választáson, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, Ráduly Róbert, és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Somay Péter.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. június 05. 21:56
Ilyenkor Brüsszel meg a Velencei Bizottság meg a Clintonné nem bírnak aggódni???
Mystes
2016. június 04. 18:36
kiváncsi volnék arra, hogy "egysegelem" szerint mindez rendben van-e...
Szívemből magyar
2016. június 04. 13:13
A mi kormányunknak is erőt kéne végre Romániával szemben felmutatni, az nem megy, hogy szórakoznak velünk, mi meg a jó szomszédi viszonyokra hivatkozva szinte mindig szó nélkül tűrjük. Különben sem értem, hogy ilyenkor hogy lehet egyáltalán jó szomszédi viszonyról beszélni..
Panzergeneral
2016. június 04. 12:56
Ma 16:42-kor egy páran kimegyünk a csíkszeredai főtérre, ahol a zászló állt, elmondani egy imát. Nézzük, ebbe, hogy fognak belekötni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!